SUZE I BOL: Sahranjeni utopljeni sirijski dečak i njegova porodica

Svet tuguje

SUZE I BOL: Sahranjeni utopljeni sirijski dečak i njegova porodica

Planeta -
Želim da arapske zemlje – ne evropske – pogledaju šta se dogodilo mojoj deci i da zbog njih pomognu ljudima, rekao je ožalošćeni otac koji je saznao i da mu je ISIL pobio 11 rođaka

KOBANE- Dvojica sirijskih dečaka, Ajlan i Galip Kurdi i njihova majka, Rehan koji su se udavili pri pokušaju da stignu do Grčke, sahranjeni su danas u sirijskom gradu Kobaneu, izjavili su očevici.

Foto: AP
Foto: AP

Fotografija tela trogodišnjeg Ajlana Kurdija, koje je voda izbacila na tursku obalu, objavljena je u medijima širom sveta i izazvala je saučešće i bes zbog nedovoljnog zalaganja razvijenih država da pomognu izbeglicama.

Otac Abdulah (treći sleva) izgubio je sve, Foto: AP
Otac Abdulah (treći sleva) izgubio je sve, Foto: AP

Njihov otac Abdulah Kurdi plakao je dok su tela spuštana jedno pored drugog na “ceremoniji za mučenike” u većinski kurdskom gradu Kobaneu, nedaleko od granice sa Turskom. Kurdi je rekao da se nada da će smrt članova njegove porodice ohrabriti arapske države da pomognu sirijskim izbeglicama.

Ožalošćeni, Foto: Reuters
Ožalošćeni, Foto: Reuters

“Želim da arapske zemalje – ne evropske zemlje – pogledaju šta se dogodilo mojoj deci i da zbog njih pomognu ljudima”, rekao je Kurdi na snimku lokalne radijske stanice.

Foto: AP
Foto: AP

Inače, dug konvoj ispratio je oca iz Bodruma, gde su pronađena tela, do sirijske granice. Turska je policija objavila kako je uhapsila četiri osobe odgovorne za smrt 12 izbeglica među kojima su i tri člana porodice Kurdi.

Abdulah Kurdi ne samo što je sahranio dva sina i ženu, već je i saznao kako su mu džihadisti još u junu ubili 11 članova porodice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja