SVAĐA LE PENOVIH CEPA STRANKU: Marin tera oca da napusti Nacionalni front!
Foto: AP

Raskol francuske desnice

SVAĐA LE PENOVIH CEPA STRANKU: Marin tera oca da napusti Nacionalni front!

Planeta -
Marin Le Pen je, pozvala 86-godišnjeg oca da potvrdi svoju mudrost, izvuče pouke iz problema koji je sam napravio i možda se odrekne svojih političkih odgovornosti

PARIZ - Lider francuskog Nacionalnog fronta, Marin Le Pen, izjavila je danas da će njen otac Žan-Mari Le Pen, osnivač te partije, da se pojavi pred stranačkom disciplinskom komisijom zbog kontroverznih komentara o holokaustu, kao i da bi trebalo da razmisli o napuštanju politike.

Dramatičan sukob postao je javan kada je Marin Le Pen optužila svog oca da je počinio "političko samoubistvo" kada je izjavio da su nacističke gasne komore "istorijski detalj" i pozvao na bliže odnose sa Rusijom da bi se zaštitio "beli svet".

"Odlučila sam da pokrenem disciplinski postupak. Niko ne sme da misli da u stranci postoje ličnosti koje mogu da iznose svoj lični stav koji se protivi programu Nacionalnog fronta",

Marin Le Pen je, takođe, pozvala 86-godišnjeg oca da "potvrdi svoju mudrost, izvuče pouke iz problema koji je sam napravio i možda se odrekne svojih političkih odgovornosti", prenela je agencija AFP.

Ona je izjavila da će se na sastanku stranke 17. aprila usprotiviti učešću svog oca na regionalnim izborima u decembru, nagoveštavajući veliki partijski i porodični raskol.

Žan-Mari Le Pen, osnivač Nacionalnog fronta, stranke krajnje desnice, prošle nedelje ponovio je svoje uverenje da su gasne komore "samo detalj" Drugog svetskog rata, što je u više navrata izjavljivao tokom skoro tri decenije, zbog čega je osuđivan za govor mržnje.

Ovog puta, međutim, njegova izjava deluje da je bila kap koja je prelila čašu, navodi francuska agencija.

Od kako je preuzela vođstvo nad Nacionalnim frontom 2001, Marin Le Pen je nastojala da stranku učini prihvatljivijom varijantom za većinsko biračko telo.

Ta stategija je pomogla da Nacionalni front zauzme prvo mesto na izborima za Evropski parlament u Francuskoj prošle godine i uzme četvrtinu glasova birača u prvom krugu lokalnih izbora prošlog meseca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track