Sveti pokrov u Torinu, očekuje se milion vernika

Veliko interesovanje

Sveti pokrov u Torinu, očekuje se milion vernika

Planeta -
Kao i pre pet godina, pokrov će biti izložen u Katedrali Pijemonta u Torinu, ali ovog puta dva meseca - dvostruko duže nego 2010. godine

TORINO - Sveti ili Torinski pokrov, laneno platno za koje neki od hrišćana veruju da je u njega bilo umotano telo Isusa Hrista posle raspeća, biće od nedelje izložen u Torinu gde se očekuje oko milion vernika koji su unapred rezervisali mesta.

Ta relikvija čija ni starost, ni poreklo nisu dokazani, poslednji put je bila izložena vernicima 2010. godine.

Kao i pre pet godina, pokrov će biti izložen u Katedrali Pijemonta u Torinu, ali ovog puta dva meseca - dvostruko duže nego 2010. godine, najavio je danas Pjero Fasino, gradonačelnik Torina koji se nada turističkim prihodima.

"Izlaganje Svetog pokrova je i veliki verski događaj, i veliki događaj za grad", dodao je Fasino, navodeći da očekuje stotine hiljada hodočasnika tokom 67 dana izlaganja pokrova. Komad tkanine dugačak 4,36 metara, a širok 110 santimetara, ima mrlju oblika ljudskog tela, i navodne mrlje od rana od razapinjanja na krstu. Na njemu se navodno vidi i otisak lica Isusa Hrista.

Dobio je naziv po katedrali Svetog Jovana Krstitelja u Torinu gde se čuva. Vatikan je zvanični vlasnik pokrova od 1983. kada su mu ga poklonili naslednici drevna kraljevske kuće Savoj, iz Torina.

Pokrov je navodno nađen u jednoj francuskoj katedrali u 14. veku, ali se ne zna ni kako je tamo dospeo, ni kakva mu je sudbina bila potom. Vatikan se nikada nije izjasnio o njegovoj autentičnosti, dok je zabeleženo da je tokom istorije bilo nekoliko takvih "pokrova" koji su narodu pokazivani uz prodaju karata u raznim crkvama.

Pokrov je 2010. godine tokom 43 dana izlaganja videlo oko dva miliona vernika, među kojima papa Benedikt XVI koji ga je opisao kao "veličanstvenu ikonu koja u potpunosti odgovara priči u Jevanđelju o Isusovoj smrti". Papa Franja posetiće Torino 20. i 21. juna.

Torinski pokrov je oduvek bio predmet spora naučnika koji veruju u njegovu autentičnost i naučnika koji sumnjaju u to, a Vatikan retko odobrava stručnjacima da ga analiziraju. Po radiokarbonskim testovima iz 1988. godine, platno potiče tek iz Srednjeg veka - između 1260. i 1390. godine.

Naučnik Rej Rodžers, koji je sproveo drugu, hemijsku analizu pokrova 2005. godine, tvrdio je da je deo pokrova uzet za prehodnu, radiokarbonsku analizu bio - kontaminiran, jer su stari, oštećeni delovi tkanine vremenom zamenjeni novijim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track