TAJFUN GONI OPUSTOŠIO FILIPINE: Najmanje 10 mrtvih, vetar duva skoro 200 kilometara na čas

Naređena evakuacija

TAJFUN GONI OPUSTOŠIO FILIPINE: Najmanje 10 mrtvih, vetar duva skoro 200 kilometara na čas

Planeta -
To je deveto nevreme od ukupno 20 koliko se očekuje da će ih biti na ovim prostorima

MANILA - Najmanje 10 ljudi poginulo je danas u naletu tajfuna Goni (labud na korejskom) na severu Filipina, saopštili su zvaničnici. Jake kiše izazvale su klizišta i poplave zbog kojih je evakuisano više od 5.000 stanovnika. Saobraćaj je poremećen zbog nevremena, a škole u Manili privremeno ne rade.

Dva građevinska radnika su poginula u filipiniskom planinskom gradu Itogon, pošto je odron zatrpao kamenjem i blatom njihov šator postavljen pored puta.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

U toj zemlji je iz mesta koja bi se mogla naći na putu bujica evakuisano blizu 400 ljudi, dok je na Tajvanu sa Zelenog ostrva i Ostrva orhideja još juče evakuisamo 1.700 turista, a danas su zatvorene i kancelarije na tim ostrvima. Očekuje se da će Goni u subotu ujutru prvo dospeti do ostrva Batanes na severu Filipina, a zatim zahvatiti Tajvan.

Tajfun, sa naletima vetra i od 185 kilometara na čas, kreće se istočno od Tajvana ka japanskom ostrvu Okinava. Goni je deveto nevreme koje je ove godine pogodilo Filipine, od ukupno 20 koliko se očekuje da će ih biti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track