TAJMS: Tramp bi Putinu dao Krim i još po nešto u zamenu za veliku uslugu!
Foto: AP, Reuters

Politička pijaca

TAJMS: Tramp bi Putinu dao Krim i još po nešto u zamenu za veliku uslugu!

Planeta -

Moguće je da Donald Tramp prizna pripajanje Krima Rusiji i da ostavi Moskvi Ukrajinu i Siriju u zamenu za neke druge dogovore na globalnom nivou, tvrdi "Tajms".

Novoizabrani predsednik SAD očigledno polako trasira put za veliko pomirenje sa Kremljom što dokazuju Trampove pohvale Putinu, kao i njegovi pokušaji da zaštiti Moskvu od kritika za sajber-napade vezane za predsedničke izbore u SAD.

Prioriteti Trampa u spoljnoj politici su, kako se u tekstu navodi, su pobeda nad terorističkom organizacijom Islamska država, umanjivanje uloge Irana kao izvora destabilizacije u regionu i izazivanje ekonomski i vojno rastućoj moći Kine.

TRAMPOV TVIT ZATRESAO VAŠINGTON: Budale su oni koji su protiv dobrih odnosa s Rusijom

Prema Trampovim procenama, Rusija bi mogla da pomogne u realizaciji svih tih strateških zadataka pod uslovom da dobije priznanje za kojim toliko žudi. Analitičari smatraju da bi dogovor Trampa i Putina uklonio sa međunarodne agende na određeni rok temu Krima, kako ne bi remetila regulisanje pitanja rata koji se vodi na teritoriji Donjecka i Luganska.

Jedini ruski nosač aviona "Admiral Kuznjecov" uskoro će proći kroz Lamanš, pošto je obavio zadatak u Siriji. Povlačenje tog broda i drugih ruskih snaga, prema pisanju britanskog lista, bilo je planirano tako da se odvija istovremeno sa inauguracijom Donalda Trampa. Na taj način Kremlj upućuje izabranom predsedniku SAD poruku - Vladimir Putin je spreman na dogovor sa SAD.

(thetimes.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track