TAJNA POSETA MEKEJNA SIRIJI: Šta je američki senator radio u srcu Islamske države!?
Foto: Printscreen Facebook

zašto se krije

TAJNA POSETA MEKEJNA SIRIJI: Šta je američki senator radio u srcu Islamske države!?

Planeta -

Republikanski senator Džon Mekejn, jedan od najvećih kritičara američkog predsednika Donalda Trampa, tajno je posetio severni deo Sirije, gde su stacionirani američki vojnici, kako bi razgovarao o borbi protiv Islamske države, saopštila je njegova kancelarija.

Kako AP prenosi, njegova poseta Siriji, događa se u momentu velike bitke proterivanja džihadista iz Rake, prestonice samoproklamovanog kalifata ID. Prema saopštenju iz Mekejnove kancelarije, on je tamo bio prošle nedelje, ali se ne navodi tačan datum.

"Poseta senatora Mekejna bila je važna prilika da proceni uslove na terenu u Siriji i Iraku", navodi se u saopštenju i dodaje da je "predsednik s pravom naredio da se ponovo razmotri američka strategija i planovi da bi se porazila ID".

U saopštenju se navodi da se Mekejn koji je predsedavajući odbora za oružane snage u Senatu, raduje saradnji sa državnom administracijom i vojskom kako bi "optimizirali njihov pristup". Mekejn je u ponedeljak pozdravio Trampovu odluku, rekavši da je odabir general-pukovnika Herberta Rejmonda Mekmastera na poziciju savetnika za nacionalnu bezbednost "sjajan izbor".

Mekejn je takođe tajno putovao u Siriju 2013, kako bi se sastao sa pobunjenicima koji se bore protiv snaga predsednika Sirije Bašara al Asada. Ta poseta dogodila se u toku šastanaka u Parizu koji su između ostalog za cilj imali da osiguraju učešće sirijske opozicije na mirovnoj konferenciji u Ženevi. Neobično je ipak za članove kongresa da posećuju Siriju koja nema diplomatske odnose sa SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track