TAJNI DOKUMENT IZ BERLINA: Putinova balkanska strategija zabrinula Angelu Merkel
Foto: Rojters

Procurelo

TAJNI DOKUMENT IZ BERLINA: Putinova balkanska strategija zabrinula Angelu Merkel

Planeta -
Nemačka vlada smatra da Moskva pokušava da Srbiju tešnje veže za sebe kroz vojnu saradnju i isporuku gasa, piše Špigl

BERLIN - Strategija predsednika Rusije Vladimira Putina na Balkanu alarmirala je vladu u Berlinu, piše nemački politički nedeljnik Špigl u današnjem broju, navodeći da je vlada kancelarke Angele Merkel alarmirana zbog ruske "agresivne, antizapadne politike" na Balkanu.

"Vlada u Moskvi pokušava da Srbiju tešnje veže kroz vojnu saradnju i isporuku gasa", kaže se u jednom poverljivom dokumentu o utucaju Rusije u Srbiji, prenosi ovaj magazin.

"Gas za Srbiju, pritisak na Bosnu i Hercegovinu - vlada u Berlinu je zabrinuta zbog ruske politike moći na Balkanu. Predsednik Putin pokušava očito da zemlje udalji od Evropske unije (EU)", piše ovaj politički magazin, pozivajući se na jedan poverljivi dokument nemačkog Ministarstva inostranih poslova.

"Putinov cilj je da balkanske države može tako da stavi pod pritisak da se one ili distanciraju od članstva u EU ili da kao članovi proruski utiču na odluke EU", rekao je političar za evropska pitanja u Hrićansko-demokratskoj uniji (CDU) Elmar Brok, prenosi magazin.

Rusija i u Bosni slično deluje, smatra vlada u Berlinu, piše Špigl.

"Stiče se utisak da Rusija preko Srpske pokušava da dobije uticaj na celoj Bosni i Hercegovini", rekao je ministar poljoprivrede Kristijan Šmit, koji je nedavno bio u poseti Beogradu. To, prema Šmitovim recima, otežava i put Srbije ka EU, piše magazin i prenosi da je državni ministar u Ministarstvu inostranih poslova u Berlinu Mihael Rot rekao da Berlin uvek iznova mora državama Balkana da razjašnjava da im je u interesu da pristupe EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track