TAJNO KINESKO ORUŽJE: Ovaj projektil će potopiti sve nosače aviona na svetu! U strahu Rusija, SAD...
Foto: Rojters

Modernizacija vojske

TAJNO KINESKO ORUŽJE: Ovaj projektil će potopiti sve nosače aviona na svetu! U strahu Rusija, SAD...

Planeta -
Zapadi vojni stručnjaci procenjuju kako je domet projektila između 900 i 1.500 kilometara te da bi mogao putovati i do deset puta brže od zvuka

Kina se priprema za predstavljanje jednog od svojih najtajnijih oružja. Oružje toliko misteriozno da nije bilo otkriveno godinama, a javnosti će po prvi puta prezentovati na vojnoj paradi planiranoj za četvrtak, saopštili su stručnjaci kineskog ministarstva odbrane.

Dongfeng (Istočni vetar) 21D , projektil poznatiji pod nazivom "ubica nosača" koji preti remećenjem ravnoteže snaga na zapadnom Pacifiku, nalaziće se u samom središtu pažnje tokom parade. Na vojnoj paradi, kojom će se proslaviti 70 godina od kraja Drugog svetskog rata, prodefilovaće 12 hiljada vojnika kao i 500 tenkova i ostalih vozila.

Međutim, upravo je Istočni vetar završio kao glavna tema nagađanja i uzbuđenja nakon letimičnog spominjanja u članku izašlog u komunističkim dnevnim novinama. Kinesko ministarstvo odbrane držalo je projektil u tajnosti, a samo je 2011. godine potvrdilo da se radi na njegovom razvoju.

Zapadi vojni stručnjaci procenjuju kako je domet projektila između 900 i 1.500 kilometara te da bi mogao putovati i do deset puta brže od zvuka. Brže od ičega što bi ga moglo presresti.

Baš poput interkontinentalnog balističkog projektila, DF-21D odlazi u orbitu, ali nakon ponovnog ulaska u atmosferu sposoban je da manevriše prema meti, čime bi mogao dostaviti pozamašnu količinu eksploziva na palubu broda. Isto tako, za cenu jednog nosača aviona Kina može napraviti čak 1.200 takvih projektila, što znači da bi vrlo lako nadvladali bilo kakve odbrambene protivmere nosača aviona.

Neki vojni analitičari smatraju da DF-21D preti da pošalje nosače aviona, na kojima se temelji trenutna američka pomorska politika, u zaborav. Upravo kao što su nosači aviona to učinili velikim ratnim brodovima nakon japanskog napada na Perl Harbor 1941. godine.

"Ovo oružje nosi više simbolike nego bilo koji drugi primerak naoružanja u kineskom arsenalu. Ovaj projektil u potpunosti smanjuje američku sposobnost raspoređivanja vojne moći bilo gde blizu kineske obale. Uz to, znatno povećava rizike i troškove takve akcije", kazao je Ešli Taunšend, naučnik sa Univerziteta u Sidneju.

Sjedinjene Američke Države i Kina sve češće se nadmeću u savladavanju kineskih napora da uspostave kontrolu nad Južnim kineskim morem. Projektil bi mogao biti vrlo jak podsetnik Vašingtonu, u iščekivanju poseta kineskog predsednika Ksi Jinpinga kasnije ovog meseca, da američka pomorska moć više nije nedodirljiva.

Međutim, Ričard Fišer, stručnjak za projektile u Centru za međunarodnu strategiju i procene smeštenom u Americi, navodi kako će biti vrlo teško sa sigurnošću tvrditi da će DF-21D zaista biti predstavljena na paradi jer će biti unutar lansirne cevi, koja je pak identična za celu ‘porodicu’ DF-21 projektila.

Još će jedan protivbrodski projektil biti predstavljen tokom parade. Reč je o YJ-12, supersoničnoj krstarećoj raketi vazduh-more koju ispaljuje H-6K bombarder.

Jasno možemo videti kako se decenije kineskog vojnog ulaganja polako isplaćuju kroz sposobnost promene ravnoteže u Aziji u odnosu na SAD - kaže Fišer.

Kineske vlasti za sada nisu potvrdile da će spomenuto naoružanje biti na paradi u četvrtak. Ali, brojni su stručnjaci obratili pažnju na pisanja prošlotjednog Global Tajmsa, državnog štampanog dnevnika, koji je citirao Šao Jonglinga, pukovnika kineske narodno-oslobodilačke armije. Jongling je kazala kako je u probi za paradu prošlog meseca DF-21D "po prvi put viđen i to bez skrivanja broja modela". Kasnije je na društvenoj mreži Weibo, kineskoj verziji Tvittera, Šao izrazila iznenađenje citatom u novinama.

Ruski brod Petar Veliki, foto AP
Ruski brod Petar Veliki, foto AP

"Iako znam šta će biti prikazano, nisam imala pojma da će to pustiti u javnost. Ovo nije nimalo slično vladi, koja je inače opreznog i diskretnog karaktera", objasnila je Šao.

Kinesko je ministarstvo odbrane odbilo pismeni zahtev za potvrdom hoće li se projektil pojaviti u paradi, a Šao nije bila dostupna za intervjue.

Drugi stručnjaci smatraju da način na koji je projektil spomenut u državnom mediju, a kasnije i na društvenim mrežama, zapravo oblik "tihog predstavljanja" u kojem Peking objavljuje važne informacije o odbrambenoj industriji bez straha od optužbi za provokaciju i "zveckanje oružjem".

Nedavni primer takve vojno-medijske strategije pojavio se kada je saopšteno da Kina gradi svoj drugi nosač aviona.

"Tapkamo u mraku oko nagađanja šta će točno predstaviti na paradi, ali izgleda da su pokazali DF-21D na probi", kazao je Taunšhend.

Kineske vlasti su u međuvremenu saopštile kako će čak 84 odsto naoružanja na paradi biti novo ili nikada predstavljeno javnosti.

Dali je DF-21D zaista pretnja američkoj pomorskoj moći pitanje je debate u vojnim analitičarskim krugovima. Do sada nikada nije testiran protiv celog spektra protivmera kojim moderni nosači aviona raspolažu. Dok bi sam projektil bilo vrlo teško onesposobiti, njegova ranjivost leži u svoj opremi, od senzora preko radara i satelita te druge infrastrukture, koja je potrebna da DF-21D nacilja metu, a koju je moguće uništiti.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track