TEHERAN GLEDA NA ZAPAD: Iran zainteresovan za prodaju gasa Evropi
Foto: Rojters

Spremi za saradnju

TEHERAN GLEDA NA ZAPAD: Iran zainteresovan za prodaju gasa Evropi

Planeta -
Mada su međunarodne sankcije Iranu još na snazi, Teheran izgleda spreman da razmotri ideje suseda i govori o zainteresovanosti za gasovode Tap i Tanap kojima će gas ići za Evropu

Dok nuklearni sporazum sa Iranom za najveći deo sveta znači bezbednost, za Azerbejdžan, iranskog suseda na severu, on znači i dobru poslovnu priliku. Energentima bogata južnokavkaska zemlja pozicionira se kao izvoznik ne samo svog prirodnog gasa u Evropu, već i iranskog.

I, mada su međunarodne sankcije Iranu još na snazi, Teheran izgleda spreman da razmotri ideje suseda i govori o zainteresovanosti za gasovode Tap i Tanap kojima će gas ići za Evropu."Iran je zainteresovan za projekte (gasovoda) poput Tapa i Tanapa", rekao je 15. jula iranski ambasador u Bakuu Mosun Pakajin o Transjadranskom gasovodu (Tap) i Transanadolskom gasovodu (Tanap). Tap i Tanap će biti "kraj i sredina" puta azerbejdžanskog gasa do Evrope dok je na početku postojeći Južnokavkaski gasovod koji ide od Azerbejdžana do Turske preko Gruzije. I tu bi Iran mogao da se priključi, piše sajt EurasiaNet.org koji objavljuje vesti o političkom, ekonomskom i socijalnom razvoju centralne Azije i Kavkaza, kao i Rusije, Ukrajine, Moldavije, Turske i jugozapadne Azije.

Vlade Azerbejdžana i Irana, prema iranskom amabasadoru, spremne su da počnu pregovore o zajedničkim poslovnim mogućnostima. Izgledi za tu poslovnu saradnju otvaraju neka nova pitanja na planu energetike u regionu, posebno kada je reč o Rusiji, najvećem svetskom proizvođaču gasa od čijih je isporuka Evropa zavisna. Prema Fič rejtingu (Fitch Ratings), Iran drži oko 18% prirodnog gasa u svetu.

Istovremeno je Azerbejdžan, koji je partnerstvo sa Teheranom oko gasovoda razmatrao i pre nego što je postignut sporazum o iranskom nuklearnom programu, uvek spreman da pomogne Iranu da njegov gas ode u svet. A tu su i ambicije te zemlje na planu energije u Evropskoj uniji.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Novinska agencija Trend, jedna od vodećih u regionu Kavkaza, piše da je azerbejdžanska ruta "jedina ruta" za prenos iranskog gasa do Evrope. "Najpogodniji i najprihvatljiviji put za isporuke iranskog gasa do Evrope je preko Turske. Međutim, trenutno Turska nema tranzitni gasovod, osim Tanapa, koji je deo Južnog gasnog koridora", kaže jedan analitičar. Tanap će biti spreman da poveća kapacitet na 31 milijardu kubnih metara godišnje pravovremeno, kada i Iran "poveća proizvodnju gasa i bude spreman da izvozi na evropska tržišta", navodi se dalje.

Međutim, o tome kada će tačno Iran stići do kapaciteta za izvoz gasa u Evropu za sada može samo da se spekuliše. Naime, iranska domaća tražnja gasa je velika i Fič predviđa da će biti potrebno pet godina da Iran postane jedan od vodećih izvoznika. Za "znatno" povećanje proizvodnje gasa toj zemlji biće potrebne "najmanje tri godine", rekao je agenciji Blumberg jedan londonski analitičar.

Evropa još nije objavila da planira da razgovara sa Teheranom o isporukama gasa kroz Tap ili Tanap ali je Iran već počeo da priča o planovima za gasovod do Evrope od Južnog Parsa, pola koje se se smatra najvećim svetskim nalazištem gasa. Rusija, nema sumnje, neće biti presrećna ako se nešto od toga i realizuje. Baku istovremeno ne odustaje i napominje da se kada je reč o Iranu ne radi samo o gasu, već i o prevozu tereta. Pri tome se misli na železnicu Baku-Tbilisi-Kars do Evrope koja treba da bude završena ove godine.

(EurActiv.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track