TEHERAN I RIJAD U KLINČU: Saudijska Arabija optužena za izdalju islamskog sveta
Foto: Printscreen Yt

Na ivici

TEHERAN I RIJAD U KLINČU: Saudijska Arabija optužena za izdalju islamskog sveta

Planeta -
Rijad besramno i nemilosrdno bombardovala i masovno ubijala narod koji se bori protiv arogantnog sistema i svetskih sila, kaže Ali Džafari komentarišući situaciju u Jemenu

TEHERAN - Šef Iranske Revolucinorane garde general Mohamad Ali Džafari optužio je danas Saudijsku Arabiju za izdaju islamskog sveta i uporedio je sa Izraelom, izvestila je zvanična novinska agencija IRNA.

"Saudijska Arabija je besramno i nemilosrdno bombardovala i masovno ubijala narod koji se bori protiv arogantnog sistema i svetskih sila", kazao je on, pri tom misleći na Jemen, u kom koalicija, pod vođstvom Saudijaca više od mesec dana bombarduje pobunjene Hute, koje podržava Iran. Iran je Hutima pružao političku i humanitarnu podršku, ali je poricao pomoć u oružju. Huti su zauzeli Sanu prošle godine, a jemenski predsednik je pobegao iz zemlje.

Iranski lideri su više puta kritikovali vazdušne napade, govoreći da će oni Saudijsku Arabiju dovesti do propasti. Iranski lider ajatolah Ali Hamnei je otišao tako daleko da je napade saudijske koalicije nazvao genocidom u Jemenu, penosi AP.

Džafari je istakao da je saudijska monarhija suočena sa kolapsom i pozvao svoju vladu da zauzme čvršći stav prema vlastima u Rijadu.

Sunitska Saudijska Arabija i šiitski Iran su regionalni rivali. Oni podržavaju suprotne strane u građanskom ratu u Siriji i žestoko su podeljeni oko niza regionalnih pitanja.Iran je predstavio plan u četiri tačke za okončanje sukoba u Jemenu, koji uključuje humanitarnu pomoć, dijalog i formiranje široke jedinstvene vlade. Saudijska Arabija je odbila prekid vatre.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track