TEL AVIV ODBIJA SPORAZUM SA TEHERANOM: Potpisani dokument ne obavezuje Izrael
Foto: Fonet

Netanjahu razgovarao sa Obamom

TEL AVIV ODBIJA SPORAZUM SA TEHERANOM: Potpisani dokument ne obavezuje Izrael

Planeta -
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je večeras predsedniku SAD Baraku Obami da je Izrael zabrinut zbog nuklearnog sporazuma između Irana i svetskih sila jer preti bezbednosti Izraela i čitavog sveta

"Premijer Netanijahu je naglasio da ispitivanje sporazuma ukazuje na dve glavne opasnosti", saopštio je Netanijahov kabinet.

"Sporazum će omogućiti Iranu da se naoruža nuklearnim oružjem i ako se pridržava sporazuma tokom 10 do 15 godina ili kršenjem pre toga. Uz to (sporazum) će napumpati milijarde dolara u iransku terorističku i ratnu mašinu, koja preti Izraelu i čitavom svetu," dodaje se u saopštenju, kako prenose izraelski mediji.

Obama je rekao Netanijahuu da će državni sekretar SAD za odbranu Ašton Karter posetiti Izrael sledeće nedelje da diskutuje kako da se ojača bezbednosna saradnja između dve nacije "dok se budno suprostavljamo destabilizarajućim aktivnostima iranskog režima u regionu", navedeno je u saopštenju Bele kuće.

Predsednik SAD je, takođe, rekao da će sporazum sprečiti Iran da se snabde nuklearnim oružjem, osiguravajući miroljubivu prirodu nuklearnog programa.

Tokom razgovora s Netanijahuom Obama je naglasio posvećenost svoje administracije bezbednosti Izraela i istakao da će nuklearni sporazum otkloniti opasnost od Irana naoružanog nuklearnim oružjem, što je " ishod koji je u nacionalnom bezbednosnom interesu SAD i Izraela".

Uži sastav izraelske vlade, zadužen za bezbednost je prethodno jednoglasno odlučio da odbaci sporazum sklopljen u Beču i da potvrdi ono što je Netanijahu prethodno rekao - da taj dokument ne obavezuje Izrael.

Sastanku su prisustvovali šef Mosada Tamir Pardo, šef vojne obaveštajne službe Hercl Halevi i savetnik za nacionlnu bezbednost Josi Koen, između ostalih.

Nakon toga je ministar obrazovanja Izraela Naftali Benet rekao da će Iran postati sila terora u narednoj dekadi zbog fondova koje će primiti. Za deset godina Iran će postati nuklearna sila koja će brzo moći da proizvede nuklearnu bombu, upozorio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track