TENZIJE MOSKVE I KIJEVA: Porošenko traži razgovore sa Putinom i zapadnim liderima
Foto: Reuters

Napeta situacija

TENZIJE MOSKVE I KIJEVA: Porošenko traži razgovore sa Putinom i zapadnim liderima

Planeta -

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko saopštio je danas da želi da direktno razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i nekoliko zapadnih lidera, u trenutku kada su pojačane tenzije na relaciji Kijev-Moskva, javlja danas Rojters.

Porošenko je naložio Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine da traži telefonske razgovore sa Putinom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsednikom Francuske Fransoa Olandom, potpredsednikom SAD Džoom Bajdenom i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, saopštila je Pres služba predsedništva, preneo je Tass.

"Ministarstvo spoljnih poslova treba da organizuje telefonske razgovore sa čelnicima Nemačke i Francuske u tročlanom Normandijskom formatu, da pozove na razgovor američkog potpredsednika Džoa Bajdena, predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i inicira razgovor sa ruskim predsednikom Putinom", navodi se u saopštenju.

Porošenko je ranije danas izjavio da je naredio da u svim vojnim jedinicama kod Krima i na liniji razdvajanja u Donbasu, borbena gotovost bude podignuta na najviši nivo.

U odvojenom obraćanju, portparol ukrajinskog Genaralštaba je Rojtersu izjavio da Ukrajina od srede sprovodi zakazane vojne vežbe.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je juče da je sprečila teroristički napad na Krimu, koji je, kako se tvrdi, organizovala obaveštajna agencija ukrajinskog Ministarstva odbrane.

Putin je potom optužio Ukrajinu da je izabrala terorizam umesto mira i da "igra opasnu igru" i pozvao SAD i Evropu da učine konkretne korake da utiču na Ukrajinu da promeni ponašanje.

Porošenko je odbacio tvrdnje Moskve kao "nerazumne i cinične".Ukrajina insistira na održavanju sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ukoliko i dalje budu rasle tenzije izazvane optužbama Rusije da je zvanični Kijev organizovao napade na Krimu.

NATO ZABRINUT I POZIVA STRANE ZA PREGOVARAČKI STO

Zvaničnici NATO izrazili su danas zabrinutost zbog rastućih tenzija između Rusije i Ukrajine i pažljivo prate situaciju.

Neimenovani zvaničnik Alijanse rekao je da Rusija treba da radi na smirivanju tenzija, navodeći da "Moskva nije obezbedila dokaze da je Ukrajina poslala sabotere da izvrše teroristički napad na Krimu".

"Nedavne ruske vojne aktivnosti na Krimu ne pomažu smirivanju tenzija", naveo je on.

NATO zvaničnik je pozvao sukobljene strane da se vrate za pregovarački sto i rade na mirnom rešenju sukoba u Ukrajini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track