TEROR U TURSKOJ: U Istanbulu ubili ženu s bombom!
Foto: Reuters

Posle ubistva tužioca grad pod potpunom blokadom

TEROR U TURSKOJ: U Istanbulu ubili ženu s bombom!

Planeta -
Dva napadača pokušala da upadnu u sedište policije samo nekoliko sati nakon što su dvojica muškaraca uletela u sedište stranke predsednika Erdogana i pretila oružjem

ANKARA - Dvojica naoružanih muškaraca provalila su juče u ranim popodnevnim satima u predgrađu Istanbula Kartalu u kancelariju turske vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, i pretili da će pucati.Samo nekoliko sati kasnije, dvoje ljudi, među kojima je i jedna žena s bombom, pokušalo je da upadne u sedište policije u Istanbulu, nakon čega je zavladao pravi metež.Vezani incidentiU pucnjavi je naoružana žena ubijena, a ranjena su dva policajca, dok je saučesnik ubijene pobegao, ali je ubrzo nađen. Turski mediji navode da još nema informacija da li novi incidenti u njihovoj zemlji imaju veze sa ekstremističkim napadom koji se dogodio u istom gradu u utorak, kada je nakon višesatne talačke krize ubijen istanbulski tužilac Mehmet Selim Kiraz (46).Drama u Istanbulu počela je juče upadom u AKP. Jedan muškarac uspeo je da se popne na najviši sprat zgrade, razbije jedan prozor i kroz njega maše zastavom Turske, na kojoj je, osim polumeseca i petokrake, naslikan i beli mač. Ubrzo nakon toga savladala ga je policija i privela, dok je njegov saučesnik uspeo da pobegne. Zbog nove drame policija je blokirala deo grada, a Erdogan je skratio zvaničnu posetu Rumuniji i obećao da će se i dalje boriti protiv terorizma.- Terorizam je usmeren protiv moje partije i demokratije - naglasio je on.Međutim, samo nekoliko sati nakon njegovog govora dvoje izgrednika pokušalo je da upadne u sedište policije.- Žena koja je napadala stanicu kod sebe je imala bombu. Ubijena je na mestu događaja - rekao je gradonačelnik Istanbula Vasif Sahin.Osveta zbog smrti dečakaNovi incidenti dogodili su se nakon prave drame u utorak. Tada su dvojica pripadnika zabranjene marksističke Revolucionarne narodnooslobodilačke partije - Fronta (DHKP-C) ubili Kiraza jer je bio vodeća ličnost u istrazi smrti Berkina Elvana (15). Reč je o tinejdžeru preminulom u martu prošle godine, posle 269 dana provedenih u komi zbog povreda zadobijenih u sukobu s policijom u masovnim protestima početkom leta 2013. Kirazove ubice zahtevale su da im on otkrije ime policajca odgovornog za smrt dečaka, ali kada se to nije dogodilo, upucali su ga s nekoliko hitaca u glavu i grudi.

Istraga ubice imale oko 20 godinaOtkrili identitet napadača na sud

Dvojica pripadnika zabranjene marksističke Revolucionarne narodnooslobodilačke partije - Fronta (DHKP-C), koji su u utorak ubili istanbulskog tužioca, identifikovani su kao Safak Jajl i Bahtijar Dogrujol. Prema navodima njihovih saboraca na internetu, obojica su imala malo više od 20 godina, ali su se borili za svoja uverenja.Mladići su stradali u okršaju s policijom, što je dodatno razbesnelo njihove sledbenike. Na više stranica po društvenim mrežama oni se međusobno pozivaju da se osvete vlastima Turske i preuzmu kontrolu nad zemljom.

DemonstracijePOHAPSILI STUDENTE ZBOG PODRŠKE LEVICI

Nakon napada na kancelariju suda u utorak u Istanbulu, u tom gradu došlo je do sukoba policije i demonstranata, koji su izašli na ulice kako bi pružili podršku ekstremistima Revolucionarne narodnooslobodilačke partije - Fronta (DHKP-C). Pripadnici snaga bezbednosti koristili su pendreke, ali i suzavac i vodene topove kako bi ih rasterali, a u Antaliji su uhapšena 22 studenta koja se sumnjiče za pripadnost toj radikalnoj levičarskoj opciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track