TERORISTA IZ PARIZA PIJAN I DROGIRAN NAPAO VOJNIKE: Uzvikivao da želi da umre za Alaha
Foto: Reuters

Utvrđuju se motivi

TERORISTA IZ PARIZA PIJAN I DROGIRAN NAPAO VOJNIKE: Uzvikivao da želi da umre za Alaha

Planeta -

Zijed Ben Belgasem, koji je u subotu ubijen na pariskom aerodromu Orli nakon što je nakon napao pripadnicu francuske vojske, bio je u trenutku napada pod uticajem droge i alkohola.

Navodi se da istražitelji i dalje pokušavaju da utvrde šta je motivisalo Belgasemov napad, zbog kojeg je drugi po obimu saobraćaja aerodrom u prestonici Francuske bio privremeno zatvoren.

"Toksikološki testovi izvršeni u nedelju su pokazali nivo alkohola od 0,93 grama po litru u njegovoj krvi, kao i prisustvo kanabisa i kokaina", naveo je ovaj izvor.

Otac francuskog državljanina tuniskog porekla Belgasema rekao je juče da njegov sin "nije bio terorista", već da su za njegove postupke krivi - alkohol i droga.

"Moj sin nije bio terorista. Nikad se nije molio, ali jeste pio", rekao je šokirani otac napadača.

Francuska policija je ranije u nedelju oslobodila oca Zijed Ben Belgasema (39), a istražitelji i dalje pokušavaju da utvrde motive njegovog jučerašnjeg napada zbog kojeg je privremeno bio zatvoren drugi najprometniji aerodrom u Francuskoj.

Subotnja drama počela je kada je Ben Belgasem tuniskog porekla, koji je rođen u Francuskoj, jednom vojniku prislonio pištolj uz glavu i oteo mu pušku, uzviknuvši da želi da "umre za Alaha", nakon čega su ga druga dva vojnika ubila.

Kancelarija francuskog tužioca saopštila je ranije da će se prilikom obdukcije tela napadača raditi i testiranje krvi na drogu i alkohol, budući da je prilikom pretresa njegovog stana, pored mačeta, pronađena i manja količina kokaina.

Istražitelji, takođe, nastavljaju da ispituju brata i rođaka napadača kako bi ustanovili da li je on planirao teroristički napad ili je odlučio da umre kao samoproglašeni mučenik.

Napadač je, inače, bio pod istragom 2015. zbog veza sa islamističkim radikalima koje je prethodno uspostavio u zatvoru, ali se njegovo ime ne pojavljuje na listi osoba za koje se smatra da predstavljaju veliku opasnost, napominje francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track