TERORISTI SPREMAJU HEMIJSKI NAPAD NA EVROPU: Krijumčare otrovni gas preko izbeglica
Foto: Profimedia

Alarmantno

TERORISTI SPREMAJU HEMIJSKI NAPAD NA EVROPU: Krijumčare otrovni gas preko izbeglica

Planeta -
Rođak Muamera el Gadafija upozorava da ISIS planira napad sarinom, od kojeg se može umreti minut nakon udisanja

Ahmed Gadaf al-Dam, rođak bivšeg libijskog diktatora Gadafija, rekao je da militanti Islamske države preko izbeglica krijumčare hemijsko oružje u Evropu. Tačnije otrovni gas sarin.

Sarin može izazvati smrt za samo nekoliko minuta jer utiče isključivo na nervni sistem, a gas nema miris, ukus, ni boju.

Proizvodnja i skladištenje ove jako otrovne supstance zabranjeno je 1993. godine. Čak i u malim količinama može biti smrtonosan. Smrt može uslediti minut nakon direktnog udisanja 0,01 miligrama po kilogramu telesne težine ako se u kratkom vremenu ne da protivotrov, obično atropin i pralidoksim.

U ratu u Siriji puno se koristio, a od njega je umro 1.800 ljudi. Ahmed Gadaf al-Dam upozorio je da će ISIL iskoristiti humanitarnu krizu za pokretanje napada na Evropu. Upozorio je još da bi ISIL mogao izazvati globalnu katastrofu i da niko neće biti pošteđen, ako se zapadne države ne udruže sa Rusijom u pomoći sirijskom predsedniku Bašaru Al Asadu.

Bivši sirijski obaveštajac rekao je da će evropske države biti nemoćne da zaustave "bombaše samoubice iz pakla" kao i da bi protok nafte preko Sueckog kanala mogao biti blokiran.

Cene nafte bi mogle da vinu u nebesa, a to bi moglo dovesti do revulucionarnog "Evropskog proleća", koje će biti slično "Arapskom proleću" iz 2011. godine na Bliskom istoku.

- Sadašnja događanja upozoravaju nas na katastrofu koja dolazi, a ona će uticati na celi svet - kazao je Ahmed Gadaf al-Dam.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track