Teroristi spremaju novi masakr za Francuze!
Foto: Reuters

Francuski premijer upozorio da tek predstoji haos

Teroristi spremaju novi masakr za Francuze!

Planeta -
Pitanje nije da li će biti još napada, već kada će se on dogoditi, istakao Manuel Vals nakon što je u petak Jasin Sali (35) odsekao glavu Erveu Kornaru (54) i nabio je na ogradu

PARIZ - Francuski premijer Manuel Vals upozorio je da se na njegovu zemlju sprema novi udar terorista nakon što je u petak pre podne džihadista Jasin Sali (35) upao u fabriku gasa „Er prodakts“ kod Liona i odsekao glavu Erveu Kornaru (54), a zatim je nabio na ogradu objekta.Monstrum je nakon toga uhapšen, prilikom čega je uzvikivao: „Ja sam Islamska država“, a zemlju je ponovo zahvatio talas panike da bi uskoro bilo koji deo nje mogao da bude meta krvoprolića.Strah u celoj zemlji- Pitanje nije da li će biti još jednog napada, već kada će se on dogoditi - sa zebnjom je juče izgovorio Vals, istakavši da će snage bezbednosti Francuske učiniti sve da zaštite svoje građane.Francuske vlasti juče su čitav dan ispitivale uhapšenog Salija, oca troje dece, koji je od marta bio zaposlen u „Er prodaktsu“ i čija je žrtva u stvari bio njegov nadređeni. Međutim, ekstremista, koji je poreklom iz Severne Afrike, sve vreme je odbijao da govori o svom zločinu. Pretpostavlja se da su se njegova uverenja poslednjih godina radikalizovala i da je imao kontakte sa ekstremistima IS, a da je u petak nameravao da u fabrici izazove razornu eksploziju. On je i uspeo da se kolima, pre ubistva nesrećnog menadžera fabrike, zakuca u jedan od rezervoara za gas, ali tom prilikom eksplozija nije bila jakog intenziteta. Tada je povređeno sedam osoba, a kad je policija došla na mesto napada, zatekla je raspomamljenog Salija i glavu njegove žrtve na ogradi. Pored nje bile su i dve zastave ispisane arapskim pismom, a nedaleko odatle nalazilo se i telo ubijenog.Uhapšena sestra ubiceSupruga monstruma Salija, koji je poznat policiji još od 2006. zbog povezanosti s islamistima, uhapšena je odmah nakon obelodanjivanja njegovog identiteta. Pored nje, privedena je i njegova sestra, kao i četvrto lice, koje je juče oslobođeno kad je ustanovljeno da nema veze sa zločinom. Prema francuskom zakonu, Sali i dve žene mogu da budu zadržani u policiji četiri dana, dokad mora da se protiv njih ili podnese preliminarna tužba, ili da budu oslobođeni.Triput bili metaTeroristički napad u petak dogodio se samo nekoliko meseci nakon trodnevnog masakra u Parizu, kad je ubijeno 17 osoba, uključujući i 12 novinara i urednika satiričnog lista Šarli ebdo. Francuska je tako za manje od šest meseci triput bila meta krvoločnih ekstremista.

Zastrašujuće sprečen bombaški incident u Londonu HTELI DA RAZNESU UČESNIKE VOJNE PARADE U BRITANIJIBritanske vlasti javile su juče da su pojačale obezbeđenje na manifestacijama širom zemlje povodom Dana britanskih oružanih snaga posle medijskih izveštaja da je policija sprečila planirani bombaški napad Islamske države na vojnoj paradi u Londonu. List San piše da je policija sprečila napad nakon što je jedan novinar došao do detalja plana i odmah upozorio zvaničnike za borbu protiv terorizma.Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je novinarima da će biti pojačana bezbednost na svim manifestacijama na kojima se odaje počast britanskoj vojsci, dok je policija navela da će biti pomno praćena i godišnja gej parada, koja se održavala juče u Londonu.

ZAŠTO JE FRANCUSKA META EKSTREMISTAfrancuske snage učestvovale su u misijama u Avganistanu i imale značajnu ulogu u destabilizaciji situacije u Libiji i Marokuposebno rizična bila je njena uloga u Maliju 2012. i 2014. u potiskivanju islamističkih grupacijaona ima drugu po veličini muslimansku zajednicu u Evropi, a prema tvrdnjama eksperata s Duram univerziteta, ne tretira ih ravnopravno s ostalimaFrancuska insistira na sekularizaciji i isključivanju verskih simbola iz javnog životaoko 400 francuskih državljana trenutno se bori na strani Islamske države u Siriji i Iraku

StatistikaISLAMISTI ZA DVA DANA UBILI VIŠE OD 300 LJUDI1 žrtva u Francuskoj (napad izveo član IS)39 stradalih u Tunisu (napad izveo IS)27 žrtava u Kuvajtu (odgovornost preuzeo IS)50 ljudi ubijeno u Somaliji (odgovornost preuzeo El Sabab)201 osoba ubijena u Kobaneu (stradali u ratu sa IS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track