TRAMP BI DA MUČI MOGUĆE TERORISTE: Vratiću simulaciju davljenja za osumnjičene
Foto: Reuters

Brutalno

TRAMP BI DA MUČI MOGUĆE TERORISTE: Vratiću simulaciju davljenja za osumnjičene

Planeta -
Američki milijarder i jedan od mogućih kandidata republikanaca za predsedničke izbore u SAD, Donald Tramp založio se danas za povratak simulacije davljenje, metoda ispitivanja koji je okarakterisan kao tortura

Tramp je rekao da će "sigurno" vratiti tu kontroverznu praksu ako postane predsednik, ocenivši da džihadisti iz Islamske države čine "mnogo gnusnija dela".

Simulacija davljenja se sastoji od stavljanja mokre krpe na nos i usta zatvorenika kako bi ostao bez daha i imao osećaj da se davi.

Tu praksu je koristila administracija republikanskog predsednika Džordža Buša posle terorističkih napada 11. septembra 2001. godine tokom ispitivanja zatvorenika osumnjičenih za terorizam.

"Mislim da je simulacija davljenja 'dečija pesmica' u odnosu na ono što mi trpimo", rekao je Tramp, navodeći primer pogubljenja američkog novinara Džejmsa Folija, kome su džihadisti u avgustu 2014. godine na video snimku uživo odsekli glavu.

Tramp je ponovio stav da se protivi dolasku izbeglica u SAD, smatrajući da bi trebalo da svi budu pod strogim nadzorom "jer se ne zna da li možda neko od njih pripadnik Islamske države".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track