TRAMP ČEŠLJA BALKAN: Predsednik SAD udara prvo na ALBANIJU I EDIJA RAMU!
Foto: Dado đilas I Rojters

Pokreću istragu

TRAMP ČEŠLJA BALKAN: Predsednik SAD udara prvo na ALBANIJU I EDIJA RAMU!

Planeta -

Grupa američkih senatora, većina iz Trampove Republikanske partije, zatražila je od novoimenovanog državnog sekretara Reksa Tilersona da neodložno i detaljno istraži trošenje američkog novca na Balkanu, a posebno se spominju Albanija i Makedonija.

"Tražimo hitnu istragu o tome kako su milijarde američkog novaca trošene u Stejt Departmentu i Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) da bi se podržale levo orijentisane političke grupe i nametala ta opcija suverenim državama. Jedna od takvih grupa koja je primala novac putem USAID-a je Otvoreno društvo, fondacija iza koje stoji Džordž Soroš", navedeno je u pismu šest senatora.

Reks Tilerson (foto profimedia)
Reks Tilerson (foto profimedia)

Među potpisnicima pisma je i nekadašnji republikanski kandidat za predsednika SAD Ted Kruz, Majk Li iz Jute, Džejms Inhof iz Oklahome, David Pardu iz Džordžije, Tom Tilis iz Severne Kalorine i senator Bil Kasidi iz Luzijane. U pismu senatora državnom sekretaru Tilersonu, ističe se da su američke ambasade u Makedoniji i Albaniji "aktivno godinama intervenisale u politički život" tih država, snažno podržavajući levo orjentisane stranke.

To, međutim, kako se navodi, nije dovelo do stabilizacije i unapređenja situacije u tim državama, već naprotiv. Senatori ističu da je u Albaniji zabeležen rast korupcije, šverca narkoticima i organiziranog kriminala.

Džordž Soroš (Foto Profimedia)
Džordž Soroš (Foto Profimedia)

"Tokom proteklih nekoliko meseci, izabrani zvaničnici i politički lideri stranih država susretali su se sa mnom prenoseći mi razočaravajuće vesti o američkim aktivnostima u njihovim državama. U njima su i izveštaji o tome kako diplomate favoriziraju svoje političke miljenike, novcima se podržavaju ekstremni, a nekada i nasilnički politički aktivisti, te da američka vlada radi na marginalizaciji umerenih i konzervativnih lidera", naveo je Li u saopštenju za javnost.

On je upozorio da su, na primjer, aktivnosti na reformi pravosuđa u Albaniji takve da faktički samo jačaju aktuelnog premijera Edija Ramu i daju mu potpunu kontrolu nad organima države za provođenje zakona. Zanimljivo je i da su senatori već pisali ambasadorima SAD u Makedoniji i Albaniji i upozorili ih. No, navedeno je da odgovori koji su dolazili, posebno iz Makedonije, nisu bili od pomoći.

Edi Rama (Foto AP)
Edi Rama (Foto AP)

Senatori su upozorili da su slične primedbe primili i od drugih zvaničnika država Latinske Amerike i Afrike.S druge strane, prema pisanju Hila, upravo područje Balkana spominje se kao prva strana intervencija predsednika Donalda Trampa, ne zbog potrošenog novca, već zbog ukorijenjenog radikalnog islama, bujajućih nemira i provokacija na srpsko-kosovskoj granici.

"Ako je podne u Pentagonu, na Kosovu je 1389.", istaknuo je američki general.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 15.03.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track