TRAMP SVE VIŠE BEŽI KLINTONOVOJ: Donald povećao prednost nad Hilari!
Foto: Fonet

predsednička trka sve neizvesnija

TRAMP SVE VIŠE BEŽI KLINTONOVOJ: Donald povećao prednost nad Hilari!

Planeta -

VAŠINGTON - Posle konvencije Republikanske stranke u suočavanju sa ostalim kandidatima Donald Tramp vodi sa 44 posto naspram 39 posto koliko ima Hilari Klinton

Ovi rezultati predstavljaju konvencijski skok od 6 poena za Trampa, koji se tradicionalno meri posle suočavanja kandidata. Ovakav postkonvencijski skok u anketama CNN-a nije zabeležen još od 2000 godine kada su i Al Gor i Džordž Buš zabeležili rast za 8 poena pre nego što su pravdu potražili na Vrhovnom sudu.

Nacionalne ankete ne raspolažu dovoljno velikim anketnim uzorkom da bi mogli da daju tačne rezultate da glavnim „bojištima“, a takođe nema informacija kako je njegovo izlaganje na konvenciji uticalo na predsedničku trku od države do države.

Najnovija istraživanja pokazuju da je ovo najbolji rezultat Trampa protiv Klintonove od septembra 2015. Trampu bi vetar u leđa mogli da daju nezavisni od kojih je 43 posto njih reklo da bi ga sada, nakon konvencije u Klivlendu, podržalo, dok je 41 posto reklo da ga neće podržati.

Pre konvencije glasovi nezavisnih bili su 34 posto za Klinton, 31 posto za Trampa. Anketa je takođe pokazala i razliku u stepenu obrazovanja među belcima koji su bili brojniji tokom kampanje. Među belim glasačima koji imaju završen koledž, Klinton je na dobitku u poređenju sa rezultatima prije konvencije kada je rezultat bio izjednačen. Među glasačima koji nemaju završen koledž Trampova popularnost je narasla, tako da se sa 51 posto pre konvencije popela na 62 posto dok je Klinton sa 31 pala na 23 posto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track