TRAMP: U borbi protiv terorizma treba se udružiti s Rusijom
Foto: AP

Glavni cilj

TRAMP: U borbi protiv terorizma treba se udružiti s Rusijom

Planeta -

JANGSTAUN, OHAJO - Donald Tramp je danas zatražio ekstremne provere kandidata za useljavanje u SAD, obećavši da će u tome sprečiti one koji su simpatizeri ekstremističkih grupa ili one koji ne prihvataju američke vrednosti.

Rekao je da bi njegova politika najpre zahtevala privremeno obustavljanje doseljavanja iz "opasnih područja" u svetu.

Govoreći u saveznoj američkoj državi Ohajo, gde je ishod novembarskih predsedničkih izbora neizvestan, Tramp je rekao da će njegova suparnica na izborima iz Demokratske stranke, Hilari Klinton, nema "mentalnu i fizičku izdržljivost" za borbu s Islamskom državom.

On je rekao da će uništavanje te terorističke grupe biti centralni stav njegove spoljne politike i da će se udružiti sa svim zemljama koje su za to, a posebno je izdvojio samo Rusiju kao zemlju s kojom, kako je rekao, SAD mogu imati bolje odnose.

Foto: AP
Foto: AP

"Svaka zemlja kojoj je to cilj, biće naša saveznica", rekao je Tramp. "Mi ne možemo birati prijatelje, ali ne smemo ne prepoznati neprijatelje".

Pre no što je Tramp održao govor, Hilari Klinton i potpredsednik SAD Džo Bajden su snažno osporili spremnost republikanskog kandidata da bude vrhovni komandant. Bajden je Trampove stavove nazvao "opasnim" i "neameričkim", i upozorio na Trampovu prošlonedeljnu neistinitu tvrdnju da je predsednik Obama osnovao Islamsku državu.

Dok Tramp oštro kritikuje Obamine poteze prema Islamskoj državi, nejasno kakva bi bila njegova politika. Najkonkretnije što je rekao je da se promeni imigraciona politika SAD, da bi se sprečilo da potencijalni napadači dodju.

Foto: AP
Foto: AP

Trampovi pomoćnici kažu da će nov "ideološki test za prijem u Sjedinjene Države" biti provera stava kandidata o pitanjima kao što su verske slobode, jednakost polova i prava homoseksualaca. Vlada bi za to koristila upitnike, društvene medije, razgovore s prijateljima i porodicom kandidata i druga sredstva da bi se utvrdilo da li podnosioci zahteva za useljenje podržavaju "američke vrednosti" kao što su tolerancija i pluralizam. SAD bi obustavile izdavanje viza u svakom slučaju kada se ne može obaviti odgovarajuća provera.

Tramp nije objasnio kako bi američki zvaničnici procenjivali istinitost odgovora na upitnike ili koliko bi radne snage bilo potrebno za takve provere. Takodje tokom njegove kampanje nije rečeno da li će se dodatne provere primenjivati i na milione turista koji posećuju SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track