TRAMP NAJAVIO MOGUĆE UKIDANJE SANKCIJA RUSIJI: Uslov saradnja u borbi protiv džihadista
Foto: AP

Nova politika

TRAMP NAJAVIO MOGUĆE UKIDANJE SANKCIJA RUSIJI: Uslov saradnja u borbi protiv džihadista

Planeta -

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp izjavio je da bi SAD mogle da ukinu sankcije Rusiji, ako Moskva pomogne Vašingtonu u borbi protiv džihadista.

On je u intervjuu za američki dnevni list "Vol strit džornal" (Wall Street Journal) rekao da će sankcije koje su proteklog meseca SAD uvele Rusiji zbog navodnog mešanja u američke predsedničke izbore "trenutno ostati na snazi", ali je dodao da bi mogle biti ukinute, ako Moskva pomogne Vašingtonu u rešavanju "ključnih" pitanja kao što je borba protiv džihadista.

Tramp je u poslednjih nekoliko meseci više puta ponovio da je spreman da prekine "neprijateljsku" politiku prema Moskvi koju je vodio odlazeći predsednik Barak Obama i da se približi predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, a za "Vol strit džornal" rekao je i da je spreman da se sastane s Putinom nakon što zvanično udje u Belu kuću 20. januara.

Novoizabrani predsednik SAD u intervjuu se osvrnuo i na odnose s Kinom, navodeći da će i oni biti "drugačiji" ako Peking prekine praksu nelojalne konkurencije na globalnom tržištu.

"Sve opcije su otvorene, medju njima i politika jedne Kine", rekao je Tramp, koji je polovinom prošlog meseca zapretio da neće više slediti princip "jedne Kine" i smatrati Tajvan delom njene teritorije, ako Peking ne bude spreman na ustupke u medjunarodnoj trgovini.

Tramp je svoj "otvoren pristup Tajvanu" i telefonski razgovor s predsednicom tog ostrva Caj Ing-ven objasnio prošlogodišnjom razmenom vojne opreme izmedju Vašingtona i Tajpeja vrednom više od dve milijarde dolara.

"Zbog čega onda nije dozvoljen jedan telefonski poziv", upitao je budući predsednik SAD.

Kina i ;Tajvan ;su se razdvojili posle gradjanskog rata 1949. godine, a Peking nikada nije odustao od pretnje da će, ako bude potrebno, i silom sprečiti potpunu nezavisnost tog ostrva na koje su kineski nacionalisti pobegli od komunista i proglasili ga zasebnom državom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track