TRAMP ZATEŽE SLAVINU: Manje para iz budžeta za Stejt department, Svetsku banku i UN
Foto: Fonet/AP

Smanjenje izdvajanja

TRAMP ZATEŽE SLAVINU: Manje para iz budžeta za Stejt department, Svetsku banku i UN

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp želi da smanji budžetska davanja za Stejt department i međunarodne programe, pri čemu dublji rezovi uklljučuju stavke za borbu protiv klimatskih promena i mirovne snage UN, javlja agencija "Blumberg".

Nacrt budžeta, koji je objavljen danas za godinu koja pocinje 1. oktobra, predviđa izdvajanja od 27,1 milijarde dolara za međunarodne programe, uključujući finasiranje Stejt departmenta i američke agencije za međunarodni razvoj. To bi bilo smanjenje od 28,5 odsto u odnosi na fiskalnu 2016. godinu.

Bela kuća je predložila smanjenje sredstava za multilateralne razvojne finansijske institucije, kao što je Svetska banka, za 650 miliona dolara tokom tri godine, u odnosu na obaveze koje je preuzela prethodna administracija.

SAD su se obavezale u fiskalnoj 2016. godini na izdvajanje 2,3 milijarde dolara za razvojne banke, uključujući 1,2 milijarde dolara za fond Svetske banke za najsiromašnije zemlje sveta. Svetska banka daje pozajmice siromašnim zemljama i tržištima u usponu, s ciljem iskorenjivanja ekstremnog siromaštva do 2030.

"Mere smanjenja strane pomoći oslobađaju sredstva za ključne prioritete u domovini i stavljaju Ameriku na prvo mesto", navela je Trampova administracija, citirajući u svom obrazloženju rashoda za 2018. godinu jedan od omiljenih slogana američkog predsednika iz izborne kampanje.

Državni sekretar Reks Tilerson izjavio je danas u Tokiju se "rado" prihvatio Trampovog teškog zadatka za smanjenje sredstva. On je naveo da je nedavni rast troškova Stejt Dipartmenta bio rezultat američke uključenosti u konflikte u inostranstvu i pružanja pomoći u katastrofama.

Očekuje se da će ti rashodi pasti, jer se SAD izvlače iz zona sukoba, i očekuje se da će postati racionalnije u pogledu trošenja dolarske pomoći i dobiti veću pomoć od drugih zemalja u situacijama prirodnih katastrofa, kazao je Tilerson.

"Jasno je da nivo rashoda koje je imao Stejt Dipartment, naročito u poslednjih godinu dana, jednostavno nije održiv", poručio je Tilerson na brifingu s japanskim kolegom Fumiom Kišidom.

Prema nejgovim rečima, ministarstvo će utvrditi "plan koji će nam omogućiti da budemo mnogo efektivniji i mnogo efikasniji kako bismo uradili više sa manje dolara".

Administracija je fokusirana na brojne budžetske rezove, koji obuhvataju i sredstava za obrazovne i programe kulturne razmene, osim za Fulbrajtove stipendije, kao i ukidanje sredstava za organizacije poput Centra Istok-Zapad na Havajima.

Pojedini istaknuti republikanci su se, međutim, pridružili demokratama u stavu da će se usprotiviti dubokim budžetskim rezovima, koje treba da odobri Kongres.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track