TRAŽE REŠENJE ZA SIRIJU: U oktobru zaseda kontakt-grupa Rusije, SAD i zemalja regiona
Foto: Reuters

Žele formiranje koalicije

TRAŽE REŠENJE ZA SIRIJU: U oktobru zaseda kontakt-grupa Rusije, SAD i zemalja regiona

Planeta -
Vašington, Moskva, Rijad, Teheran, Ankara i Kairo treba da pošalju predstavnike na sastanak kontakt-grupe koji će se održati nakon zasedanja Generalne skupštine UN

MOSKVA - Vodeći akteri u sirijskom sukobu - SAD, Rusija, Saudijska Arabija, Iran, Turska i Egipat okupiće se u oktobru, najavilo je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, ali nije naveo datum tog sastanka.

"Četiri radne grupe treba da budu formirane u Ženevi i kontakt-grupa, uključujući glavne aktere, sastaće se u oktobru posle zasedanja Generalne skupštine UN", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov. On je to izjavio uoči današnjeg govora predsednika Rusije Vladimira Putina u Generalnoj skupštini UN gde se očekuje da če izneti svoj plan za Siriju.

Putin danas treba da se sastane sa američkim predsednikom Barakom Obamom, a jedna od glavnih tema biće Sirija. Bogdanov je rekao da Vašington, Moskva, Rijad, Teheran, Ankara i Kairo treba da pošalju predstavnike na sastanak kontakt-grupe i dodao da se nada da će taj sastanak biti što je pre moguće. Rekao je da još nije odlučeno na kojem nivou će biti sastanak, i ocenio da bi rad mogao da bude i na više nivoa - eksperata, zamenika ministara ili čak ministara, ako bude potrebno.

Na sastanku bi trebalo da bude i posrednik UN za Siriju, Stefan de Mistura. Dve konferencije u Ženevi o Siriji nisu uspele da okončaju sukob u toj zemlji. Ruski predsednik Vladimir Putin je naglo stigao u središte rešavanja problema Sirije. On je predložio formiranje koalicije zemalja regiona, a istovremeno znatno povećao rusko vojno prisustvo u Siriji. Više od 240.000 ljudi poginulo je, a milioni drugih su pobegli tokom rata u Siriji koji je počeo marta 2011. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track