TUGA ZBOG IZNENADNE SMRTI: Tramp izrazio saučešće povodom Čurkinove smrti
Foto: Reuters

Otišao vrsni diplomata

TUGA ZBOG IZNENADNE SMRTI: Tramp izrazio saučešće povodom Čurkinove smrti

Planeta -

VAŠINGTON - Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je saučešće povodom smrti ruskog ambasadora u UN Vitalija Čurkina, navodeći da je on imao ključnu ulogu u radu sa SAD na brojnim pitanjima o unapređivanju globalne bezbednosti.

Tramp je izrazio svoju tugu zbog iznenadne smrti Čurkina nazvavši ga vrsnim diplomatom.

Predsednik SAD naveo je u saopštenju da se Čurkin i njegove američke kolege ponekad nisu slagale, ali da je Čurkin imao ključnu ulogu u radu sa SAD na brojnim pitanjima o unapređivanju globalne bezbednosti.

Američki državni sekretar Reks Tilerson telefonirao je ruskom kolegi Sergeju Lavrovu da mu izrazi saučešće zbog smrti Vitalija Čurkina.

"U ime američke vlade, državni sekretar je izrazio iskreno saučešće zbog prerane smrti stalnog predstavnika Rusije u UN Vitalija Čurkina, kojeg su dobro poznavali mnogi Amerikanci. Lavrov i Tilerson su razmenili mišljenja o aktuelnim pitanjima međunarodne politike i bilateralnim odnosima", navodi se u saopštenju.

Čurkin je preminuo u ponedeljak svojoj kancelariji, dan pre 65. rođendana. Njujorški eksperti za sudsku medicinu saopštili su, međutim, da je za utvrđivanje tačnog uzroka potrebno dodatno ispitivanje, koje obično uključuje toksikologiju i druge analize što može potrajati više nedelja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track