TURISTI, KAKO DO KEŠA U GRČKOJ: Stranci sa bankomata mogu da podižu bez ograničenja
Foto: AP

Ako ima para

TURISTI, KAKO DO KEŠA U GRČKOJ: Stranci sa bankomata mogu da podižu bez ograničenja

Planeta -
Svako ko poseti, ili namerava da poseti Grčku neće biti pogođen merama kontrole kapitala koje su uvedene pre nekoliko sati i one se neće odnositi na posetioce koji žele da izvrše transakcije ili da podignu novac kreditnom karticom izdatom u njihovoj zemlji, poručuju grčke vlasti

ATINA - Grčka vlada poručila je kasno sinoć da neće biti ograničenja za strane turiste prilikom podizanja novca iz banaka u toj zemlji, preneo je AFP. Istovremeno vlasti u Atini odlučili su da turisti koji borave u Grčkoj i vlasnici kreditnih kartica izdatih u drugim zemljama neće biti pogođeni merama kontrole kapitala.

"Svako ko poseti, ili namerava da poseti Grčku neće biti pogođen merama kontrole kapitala koje su uvedene pre nekoliko sati i one se neće odnositi na posetioce koji žele da izvrše transakcije ili da podignu novac kreditnom karticom izdatom u njihovoj zemlji", navedeno je u saopštenju grčke vlade.

Grčki Savet za finansijsku stabilnost predložio je sinoć da banke u Grčkoj ostanu zatvorene narednih šest radnih dana, a da od utorka iz bankomata može da se podigne maksimalno 60 evra dnevno.

Savet je, takođe, predložio da u ponedeljak budu zatvoreni i bankomati, dodajući da bi se limit od 60 evra odnosio na vlasnike kartica grčkih banaka, dok bi maksimalno ograničenje za vlasnike stranih kartica određivale njihove banke.

Premijer Grčke Aleksis Cipras saopštio je prethodno da će banke u Grčkoj jedno vreme biti zatvorene i optužio evropske partnere i Evropsku centralnu banku da vrše pritisak na Grčku.

On je najavio da će biti sprovedena kontrola kapitala, pošto su Grci na njegov iznenadni poziv na referendum o ponudi poverilacaodgovorili povlačenjem novca iz banaka.Cipras je optužio evropske partnere i Evropsku centralnu banku da vrše pritisak na Grčku, ali je rekao da neće odustati od plana da naredne nedelje održi referendum.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track