TURSKA I SAD: Rusija da prekine napade na sirijsku opoziciju
Foto: AP

Putin negira da se gađaju civili

TURSKA I SAD: Rusija da prekine napade na sirijsku opoziciju

Planeta -
Izražavamo svoju duboku zabrinutost povodom vazdušnih napada ruskog vazduhoplovstva koji su rezultovali civilnim žrtvama, a nisu bili usmereni protiv IS, kažu u saopštenju

ISTANBUL - Turska i njeni partneri u koaliciji protiv Islamske države, predvođenoj SAD, pozvali su danas Rusiju da obustavi napade na sirijsku opoziciju i fokusira se na borbu protiv islamskih militanata.

U zajedničkom saopštenju sa SAD, Britanijom, Francuskom, Nemačkom i državama Persijskog zaliva, Turska je istakla da akcije Rusije predstavljaju "dalju eskalaciju" konflikta i da će one samo izazvati intenziviranje ekstremizma.

"Izražavamo svoju duboku zabrinutost povodom nagomilavanja ruske vojne opreme u Siriji i posebno vazdušnih napada ruskog vazduhoplovstva na Hamu, Homs i Idlib, koji su rezultovali civilnim žrtvama, a nisu bili usmereni protiv IS-a", navodi se u saopštenju.

Američko Ministarstvo odbrane zatražilo je kasno sinoć od Rusije da tokom vazdušnih napada u Siriji gađa samo položaje Islamske države, a ne sirijske pobunjenike i protivnike režima sirijskog predsednika Bašara el Asada, saopštila je američka administracija.

"Važno je da Rusija bude uključena samo u aktivnosti protiv Islamske države i nikog drugog. To smo jasno stavili do znanja", izjavio je američki državni sekretar Džon Keri.

Ruski predsednik Vladimir Putin je juče izjavio da tvrdnje da su u ruskim vazdušnim napadima u Siriji poginuli civili predstavljaju "informacioni napad".

Odluka zvanične Moskve da se ove sedmice uključi u rat u Siriji vazdušnim udarima kao vidom podrške sirijskom predsedniku Bašaru Asadu, kao i sve veće vojno prisustvo Rusije u Iranu, moglo bi da označi prekretnicu u konfliktu u kojem sada učestvuje većina svetskih vojnih sila, ocenjuje Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track