TURSKI AVION BIO 40 SEKUNDI U SIRIJI: Evo konkretnih dokaza da je SU-24 oboren s umišljajem!
Foto: Anadolia

Novi detalji

TURSKI AVION BIO 40 SEKUNDI U SIRIJI: Evo konkretnih dokaza da je SU-24 oboren s umišljajem!

Planeta -
Način ulaska turskog F-16c u zonu dozvoljenog lansiranja, koji nije bio po krivoj za progonjenje, svedoči da je taj avion bio navođen iz komandnog mesta na zemlji, poručio glavni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije

MOSKVA - Turski lovci F-16 napravili su zasedu našem Su-24m. To je bila zaseda pošto nisu imali vremena da dolete ni sa najbližnjeg aerodroma, izjavio je glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije general-pukovnik Viktor Bondarev.„Zbog pojave različitih verzija o okolnostima napada turskog lovca F-16 na Su-24M u nebu iznad Sirije 24. novembra, želim da vam predstavim celu faktičku sliku tog događaja bez presedana po svojoj podmuklosti“ - kazao je on.

„U 09.15 po moskovskom vremenu, dat je zadatak da se izvede napad u okolini mesta Kepir-Mortlu-Zahija na severu Sirije. Za izvršavanje tog zadatka određene su dve posade aviona Su-24M, uključujući posadu u čijem sastavu su bili potpukovnik Oleg Anatoljevič Peškov i ko-pilot kapetan Konstantin Valerjevič Murahtin - sa avionom br. 83 sa četiri bombe OFAB-250-270“ - rekao je glavnokomandujući VKS RF.

Posadama je određena zona dežurstva u vazduhu u okolini mesta Maret en-Numan sa visinom leta 5.800 odnosno 5.650 metara.Poletanje s aerodroma „Hmejmim“ dogodilo se u 09.42 po moskovskom vremenu. Kroz 10 minuta, Su-24M ušao je i „34 minuta se nalazio u dometu radara Ratnog vazduhoplovstva Turske“, istkao je Bondarev.„Podaci sirijskih radara potvrđuju da su se u vazduhu nalazila dva F-16c u zoni dežurstva naših Su-24. Od 9 sati i 11 minuta do 10 sati i 26 minuta, tokom jednog sata i 15 minuta, na visini 2,4 hiljade metara, što govori o unapred isplaniranoj akciji i spremnosti lovaca da deluju iz zasede u vazduhu iznad teritorije Turske“ - kazao je Bondarev.

Po njegovim rečima, vreme koje je potrebno da avion F-16s doleti sa aerodroma Dijarbakir iz položaja dežurstva na zemlji do mesta lansiranja rakete iznosi 46 minuta, od toga 15 minuta otpada na pripreme i poletanje aviona, a 31 minut - na let do mesta lansiranja rakete koja je oborila Su-24.„To znači da je presretanje aviona Su-24m iz položaja dežurstva na zemlji s aerodroma Dijarbakir nemoguće, pošto vreme koje je potrebno za doletanje premašuje minimalno vreme potrebno za napad na cilj za 12 minuta“ - dodao je Bondarev.

„Tokom napada na ciljeve, koji su se nalazili 5,5 kilometara južno od državne granice Turske, u 10.24 po moskovskom vremenu posada potpukovnika Peškova izvela je gađanje bombama, nakon čega je bila oborena raketom „vazduh - vazduh“ iz aviona F-16 turskog Ratnog vazduhoplovstva koji je prethodno doleteo s aerodroma 8. avio-baze Dijarbakir na teritoriji Turske“ - kazao je on.

Bondarev je istakao da je komandu za uništavanje terorista u zadatom rejonu posada Su-24M dobila iz komandnog mesta u avio-bazi „Hmejmim“ 20 minuta nakon ulaska u zonu dežurstva u vazduhu.„Posade (Su-24) su sukcesivno gađale bombama dve označene mete, a onda su se zaokretom ulevo vratile kako bi pogodile dve preostale mete“ - kazao je Bondarev.„Način ulaska aviona F-16c u zonu dozvoljenog lansiranja, koji nije bio po krivoj za progonjenje, svedoči da je avion bio navođen iz komandnog mesta na zemlji“ - istakao je Bondarev.

Po njegovim rečima, ponašanje turskog lovca posle lansiranja raketa iznad teritorije Sirije - forsirani zaokret sa gubitkom visine i spuštanje ispod donje granice detektovanja sredstvima PVO - takođe govori o podmuklosti i isplaniranosti dejstava posade.„Neophodno je istaći da su se prekid manevrisanja lovca u zoni dežurstva i početak brzog dostizanja tačke lansiranja dogodili minut i 40 sekundi pre maksimalnog približavanja aviona Su-24m sirijsko-turskoj granici“ - dodao je glavnokomandujući VKS Rusije.

Spasilačka operacija evakuacije preživelog ko-pilota bombardera Su-24 koji je oborio turski lovac sprovedena je precizno i organizovano, izjavio je Bondarev i zahvalio se svim njenim učesnicima.Čim se kapetan Konstantin Murahtin našao na bezbednom, na rejon, gde su ga intenzivno tražili teroristi i još nekoliko drugih „dobro opremljenih“ grupa, „izvedeni su više nego koncentrisani, razorni napadi od strane naših bombardera“ - naglasio je Bondarev.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track