TV DUEL Kitarović: Uslovila bih EU put Srbije Josipović: Tuđman bi danas bio izbačen iz HDZ
Foto: Beta

Uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Hrvatskoj

TV DUEL Kitarović: Uslovila bih EU put Srbije Josipović: Tuđman bi danas bio izbačen iz HDZ

Planeta -
Kitarović je izjavila da Zagrepčani treba da odluče da li će Trg maršala Tita da ostane i dalje pod tim imenom, dodajući da smatra da je Tito bio komunistički diktator. Josipović je protiv preimenovanja trga je je Trg maršala Tita dobro ime

ZAGREB - Kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za predsednika Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je sinoć da bi put Srbije u EU uslovila povratkom nestalih osoba iz rata, jer se zalaže za prava manjina u Hrvatskoj.

Ona je u duelu na Televiziji Nova sa protivkandidatom, sadašnjim predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, rekla da će to tražiti i od Srbije, što se sada ne poštuje. Nijedan naš sused, pa ni Srbija, ne može u EU ako ne prođe put koji smo prošli i mi, rekao je Josipović.

U TV sučeljavanju predsednički kandidati su govorili o brojnim temama, uključujući i borbu protiv terorizma, a između ostalog i o Franji Tuđmanu, Josipu Brozu Titu, ali i Anti Gotovini."Mislim da je Gotovina heroj, ali da je svoju nevinost trebalo da dokaže pred sudom. Mislim da je učinjena greška kada mu je savetovano, pre nego što je pročitao optužnicu, da se makne iz Hrvatske", rekla je Grabar Kitarovićeva. Josipović je rekao da je hapšenje Gotovine i pravno i politički bilo nužno i da ne osuđuje nikoga ko je učestvovao u tom postupku, kao što to ne čini ni Gotovina.

Iako smatra da politika pomirenja bivšeg predsednika Franje Tuđmana nije uspjela, Josipović je smatra dobrom. "S tezama koje je tada imao, Tuđman bi danas bio izbačen iz HDZ-a", uveren je Josipović, prenosi Hina.Grabar Kitarović smatra da je politika pomirenja jedna od Tuđmanovih tekovina, ali da su pojedinci zloupotrebili pomirenje i u strukturama su ostali oni koji su proganjali narod.

Kitarović je izjavila da građani Zagreba treba da odluče da li će Trg maršala Tita da ostane i dalje pod tim imenom, dodajući da smatra da je Tito bio komunistički diktator.

Josipović je protiv preimenovanja tog trga, a kako je rekao, Trg maršala Tita je dobro ime. "Tito je istorijska ličnost s dobrim i lošim stranama, ali ono radi čega ima ime je antifašistička borba", rekao je Josipović.

Drugi krug predsedničkih izbora u Hrvatskoj održava se 11. januara.

(Tanjug/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track