U 97 GODINI: Preminuo najuspešniji sovjetski špijun u Izraelu
Foto: Profimedia

Prenosio informacije o biološkom oružju

U 97 GODINI: Preminuo najuspešniji sovjetski špijun u Izraelu

Planeta -
PARIZ - Čovek koji smatran najuspešnijim sovjetskim špijunom u Izraelu, pre nego što je otkriven pre više od 30 godina, preminuo je u Parizu u 97. godini, saopštila je danas njegova kćerka.

Markus Klingberg je 1983. osuđen na 20 godina zatvora, jer je prosledio Moskvi informaciju o izraelskom istraživanju biološkog oružja.

Kao zamenik direktora u izraelskom Institutu za biološka istraživanja, godinama je uspevao da ostane neprimećen da bi naposletku bio otkriven uz pomoć dvostrukog agenta pod tajnim imenom Samarićanin.

Njegov slučaj je bio tako osetljiv da su njegovo hapšenje, suđenje i presuda držani u tajnosti više od decenije kasnije. Klingberg je uvek isticao da su njegovi motivi za špijuniranje bili ideološki, a ne finansijski.

"Bio je komunista koji je delovao iz ubeđenja i zahvalnosti Crvenoj armiji jer mu je dozvolila da se bori protiv nacista koji su masakrirali celu njegovu porodicu u Poljskoj", rekla je za AFP njegova kćerka Silvija.

Rođen u Varšavi u ultraortodoksnoj jevrejskoj porodici, Klingberg je nakon nacističke invazije 1939. godine pobegao iz Poljske u Sovjetski Savez, gde je studirao medicinu. Nakon što su nemački vojnici ušli u Sovjetski Savez 1941, prijavio se u sovjetsku armiju.

Vratio se u Poljsku na kraju rata, da bi zatim emigrirao u Češku, a onda u Izrael, 1948. godine. Služio je u zdravstvenoj službi izraelske vojske, a u biološkom institutu u Nes Zioni, južno od Tel Aviva, počeo je da radi 1957. Izraelci su u njega počeli da sumnjaju još 1963. ali su ga uhapsili tek 20 godina kasnije.

Nakon odsluženih 15 godina zatvora, određen mu je u kućni pritvor. Odobreno mu je 2003. da živi sa kćerkom u Parizu, gde je preminuo u ponedeljak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track