U KINI KLONIRAJU PSE: Grade najveću fabriku za kloniranje životinja
Foto: Shutterstock

U KINI KLONIRAJU PSE: Grade najveću fabriku za kloniranje životinja

Planeta -
Kina se priprema za izgradnju najveće svetske „fabrike“ za kloniranje pasa, krava i konja. Izgradnja ovog centra za kloniranje koštaće neverovatnih 30 miliona dolara

Najveća svetska „fabrika“, koja će biti smeštena u Tjanđin naučnom parku na severoistoku Kine, sastojaće se od revolucionarnih laboratorija, centra za kloniranje životinja, banaka gena i obrazovnog izložbenog salona, javlja Čajna dejli.

Upravni odbor novog centra već je potpisao je ugovor sa firmama koje se bave očuvanjem matičnih ćelija kao i sa proizvođačima tehnologije iz oblasti biološke medicine.

Kinezi će, kako je planirano, sarađivati i sa južnokorejskom „Soam fondacijom za istraživanja“, koja je prva klonirala pse.

Do kraja 2015. godine, Fondacija će klonirati 550 pasa za razne namene, uključujući i pse koje sprovode bezbednosne zadatke na carini i aerodromima.

Poslednjih nekoliko godina, kineski naučnici uglavnom su klonirani svinje na industrijskom nivou, a u tome im je pomagao Pekinški geoekonomski institut.Sa oko 500 kloniranih svinja godišnje, Kinezi su nastavili da testiraju nove lekove i tehnike za lečenje bolesti kao što je Alchajmerova bolest.

Među pionirskim genetskim eksperimentima koje su sproveli kineski istraživači, najvažniji su oni iz aprila ove godine, kada su pokušali da izmene genom ljudskog embriona, a sve to u nadi da bi pronašli rešenje i izlečili genetske poremećaje.

Ovi eksperimenti izazvali su negodovanje i polemike, a najčešće kritike odnosile su se na etičku dimenziju istraživanja ukazujući da ovakvi eksperimenti mogu biti opasni za ljudski genom.

(rts.rs, rt.com, chinadaily.com.cn )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track