U MOLDAVIJI UHAPŠENO 13 TERORISTA: Planirali da napadnu državne institucije
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Produbljenje krize

U MOLDAVIJI UHAPŠENO 13 TERORISTA: Planirali da napadnu državne institucije

Planeta -
Moldavska policija saopštila je danas da je uhapsila 13 ljudi koje sumnjiči da pripadaju paramilitarnoj grupi koja je planirala napad na prestonicu i grad na severu s većinskim ruskim stanovništvom s ciljem da se napravi separatistička republika po ugledu na istok Ukrajine

Policija navodi da je ta grupa planirala napad na državne institucije u Kišinjevu i gradu Balti na oko 120 kilometara severno.

Šef policije je rekao da je planiran napad na zatvor zu Balti i oslobađanje zatvorenika koji bi bili regrutovani za napade na privatne kompanije i kuće državnih zvaničnika.

Osam uhapšenih je danas optuženo za su bili članovi paramilitarne grupe, navodi policija i dodaje da njihov vođa, poreklom s istoka Ukrajine, ima krivični dosije.

Autonomna oblast Pridnjestrovlje, s većinskim ruskim stanovništvom, na istoku zemlje, pokušala je 1990. da se otcepi od Moldavije u strahu da će se Moldavija ujediniti sa susednom Rumunijom. Na jugu Moldavije postoji još jedna autonomna oblast Gagauzija, takođe proruski orijentisana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track