NOVE RACIJE U BELGIJI: Uhapšeno još pet ljudi, ne rade škole i metro
Foto: AP

Strahuju od terorizma

NOVE RACIJE U BELGIJI: Uhapšeno još pet ljudi, ne rade škole i metro

Planeta -
BRISEL - Belgijske vlasti saopštile su danas da je još pet ljudi privedeno u policijskim akcijama u Belgiji. Tim se broj privedenih od juče, kada je u Briselu bezbednost podignuta na najviši nivo, povećao na 21.

Najvažniji osumnjičeni, islamski terorista Salah Abdeslam koji je učestvovao u ubistvu 130 osoba i organizovanje serije napada 13. novembra u Parizu, i dalje u bekstvu.

Belgijsko tužilaštvo saopštilo je da je BMW uočen blizu Lieža, povodom kojeg se spekulisalo da je u njemu Abdeslam, nema veze s tekućom istragom. Policija je pretresala stanove osumnjičenih u gradskim četvrtima Molenbek, Žet, Fore, Skarbek, Voluve Sen-Lamber i Anderleht.

Jedinice specijalne policije pretresle su kuću ujaka odbeglog teroriste Abdeslama u četvrti Molenbek, a belgijski mediji su javili da je došlo do pucnjave u blizini jedne stanice metroa.

Mediji su preneli informaciju da je policijska specijalna jedinica za borbu protiv terorizma blizu grada Liježa u automobilu BMW primetila osobu koja liči na odbeglog teroristu Abdeslama, ali je ta osoba uspela da izmakne policijskoj poteri i pobegne prema obližnjoj nemačkoj granici.

Belgijski premijer Šarl Mišel izjavio je da će u Briselu, gradu od 1,2 miliona stanovnika, ostati na snazi četvrti stepen opasnosti, što znači da postoji pretnja od "ozbiljnog i neposrednog terorističkog napada".

"Ono čega se bojimo je napad sličan onome u Parizu, koji bi na više lokacija istovremeno moglo da izvrši više ljudi", istakao je Mišel na konferenciji za štampu.

Belgijski ministar unutrašnjih poslova Žan Žambon rekao je za radio RTL da Brisel ipak ne diže u potpunosti ruke od života.

"Osim što ne rade metro i škole, život u Briselu se nastavlja, javni sektor danas funkcioniše, a mnoge kompanije rade", rekao je Žambon.

Belgijske vlasti će ponovo razmatrati bezbednosnu situaciju u zemlji i odlučiti da li da zadrže trenutni nivo opasnosti.

Belgija je u centru istrage pariskih napada, pošto su u tom gradu živela dvojica bombaša-samoubica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja