UBIJTE IH GASOM: Na spomeniku romskim žrtvama iscrtane svastike i pogrdne poruke
Foto: Profimedia

Skrnavljenje

UBIJTE IH GASOM: Na spomeniku romskim žrtvama iscrtane svastike i pogrdne poruke

Planeta -
Sedamdeset godina posle genocida, naš narod još nailazi na svakodnevnu diskriminaciju, rekao je romski aktivista Romeo Franc

BERLIN - Kukasti krstovi i poruke "ubijte ih gasom" iscrtani su u Berlinu na spomeniku posvećenom pola miliona Roma koji su stradali u nacističkoj Nemačkoj. Upravnik fondacije memorijala Uve Nojmarker osudio je skrnavljenje i u saopštenju ga nazvao agresivnim činom protiv Roma.

On je rekao da je zbog vandala pojačana bezbednost na tom mestu, u parku Tiergarten, prekoputa zgrade parlamenta Rajhstaga. Grafiti su odstranjeni, a vlasti su započele istragu, rekao je on.

"Ovo je napad na proces pomirenja", ocenio je u saopštenju romski aktivista Romeo Franc, koji je komponovao muziku za memorijal.

"Sedamdeset godina posle genocida, naš narod još nailazi na svakodnevnu diskriminaciju", rekao je on.

Memorijalno obeležje stradalim Romima, podignuto je 2012. godine i otvorila ga je kancelarka Angela Merkel. Sastoji se od okruglog bazena sa vodom i u centru kamenim trouglom.

Istoričari procenjuju da su nacisti ubili skoro 500.000 Roma, muškaraca, žena i dece širom Evrope u periodu od 1939. do 1945. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track