UCENILI CELU ČEŠKU: Traže milion evra ili puštaju virus ebole među ljude!
Foto: AP

Strašno!

UCENILI CELU ČEŠKU: Traže milion evra ili puštaju virus ebole među ljude!

Planeta -
Nepoznati ucenjivači traže da budu isplaćeni u bitkoinima u tri rate, a koriste veoma sofistikovane metode komunikacije

PRAG - Nepoznati ucenjivači prete da će proširiti ebolu u Češkoj, ako im Prag ne plati iznos od milion evra u virtuelnoj moneti bitkoin, saopštila je danas policija, a prenose češki mediji.

Ucenjivači u pismu poslatom elektronskom poštom, koje je objavila TV Nova, tvrde da imaju "biološki materijal" od jednog pacijenta zaraženog ebolom u Liberiji.

"Nepoznata osoba ili osobe ucenjuju ovu državu, preteći da će proširiti virus ebole. Od samog početka oni pokušavaju da šire paniku, što im je glavni cilj", rekao je novinarima zamenik šefa policije, Zdenjek Laube.

Ucenjivači su tražili milion evra u virtuelnoj moneti bitkoin, isplaćenih u tri rate. Ministarstvo unutrašnjih poslova, saopštilo je da ucenjivač ili više njih, koristi "veoma sofistikovane metode komunikacije", ne navodeći detalje.

Robert Šlahta, šef Odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala, rekao je da bi ucenjivači mogli da budu osuđeni na više od 12 godina zatvora, ukoliko budu proglašeni krivim.

Medicinski zvaničnici, u međuvremenu su saopštili da je širenje smrtonosnog virusa - od kojeg je, većinom u zapadnoj Africi, umrlo gotovo 5.000 ljudi - malo verovatno, jer ga treba najpre nabaviti, zatim transportovati, pa proširiti bez kontakta s obolelim. Testovi su pokazali da su četiri slučaja, kod kojih se u Češkoj sumnjalo na ebolu, negativna na prisustvo tog virusa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja