UDARILA KRIZA I NA MAJSTORE ZANATA: Najstarija banka na svetu otpušta 2.600 radnika
Foto: Wikipedia

Teška vremena

UDARILA KRIZA I NA MAJSTORE ZANATA: Najstarija banka na svetu otpušta 2.600 radnika

Planeta -

RIM - Italijanska banka Monte Paski di Sijena (BMPS) najavila je danas ukidanje 2.600 radnih mesta i zatvaranje oko 500 ogranaka, u sklopu nastojanja da reorganizuje oslabljeno poslovanje.

Otpuštanje zaposlenih najavljeno je pošto je BMPS, najstarija banka na svetu, objavila da je u trećem kvartalu uknjižila gubitak od 1,15 milijardi evra, prenosi agencija Frans pres podsećajući da je u trećem kvartalu prošle godine ova banka imala profit od 255,8 miliona evra.

Pod novim generalnim direktorom Markom Morelijem, BMPS planira da snizi troškove kroz gašenje četvrtine od ukupno 2.000 ogranaka i otpuštanje zaposlenih.

"Cilj banke je neto dobit koja premašuje 1,1 milijardi evra u 2019. godini, u sklopu trogodišnjeg plana reorganizovanja poslovanja", saopšteno je iz te treće po veličini italijanske banke.

Na stres testovima koje je ranije ove godine sprovela Evropska bankarska agencija, Monte dei Paski je okarakterisana kao najslabija banka, a njeno finansijsko stanje je povećalo rizike po čitav bankarski sektor Italije. Krajem jula, BMPS je predstavila plan za spasavanje, koji je podrazumevao prebacivanje "loših" dugova, u vrednosti od 27,6 milijardi evra, u odvojeni fond, dok će istovremeno pokušati da pronađe investitore da je dokapitalizuju sa pet milijardi evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track