UHAPSILI BUGARINA KOJI JE HAPSIO MIGRANTE: Džaba mu bila podrška premijera
Foto: Profimedia/Ilustracija

Izbeglička kriza

UHAPSILI BUGARINA KOJI JE HAPSIO MIGRANTE: Džaba mu bila podrška premijera

Planeta -

Jedan građanin je danas priveden u Bugarskoj jer je autor video snimka na kojem se vidi da su civili vezali izbeglice i oborili ih na zemlju, saopštilo je tužilaštvo i dodalo da istražuje ko su ostali na tom snimku.

Nekoliko bugarskih televizija emitovalo je u ponedeljak snimak s mobilnog telefona na kojim se vide tri preplašene izbeglice na zemlji s rukama vezanim na leđima, u šumi na bugarsko-turskoj granici.

Taj snimak je izazvao nezadovoljstvo i u inostranstvu. Aktivisti za zaštitu ljudskih prava u Bugarskoj zatražili su istragu, uz ocenu da su to "najbrutalnije slike hapšenja izbeglica koje su sproveli civili u Bugarskoj".

Načelnik pogranične policije Antonio Angelov izjavio je da je ta "akcija pojedinaca u najmanju ruku nezakonita". U Bugarskoj poslednjih meseci neki građani samostalno idu "u lov na izbeglice" duž 269 kilometara granice s Turskom.

Bugarski premijer Bojko Borisov je upozorio u nedelju da je civilima "zabranjeno da prekorače svoja prava". Po nedavnoj anketi, oko 60 odsto Bugara smatra migrante "pretnjom za bezbednost zemlje".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track