UKRAJINA PRED HAOSOM: Desni sektor kreće na Kijev?
Foto: AP

Ekstremisti seju strah

UKRAJINA PRED HAOSOM: Desni sektor kreće na Kijev?

Planeta -
Pripadnici „Desnog sektora“ žele ostavku Petra Porošenka, i posle sukoba sa policijom u Mukačevu napuštaju svoje pozicije u Donbasu i kreću se u pravcu Kijeva

Predstavnik „Desnog sektora“ saopštio je ranije da borci bataljona napuštaju zonu izvođenja vojne operacije u Donbasu. Njihov lider Dmitrij Jaroš negirao je ovu informaciju.

„Deo pripadnika ’Desnog sektora‘ zaista napušta mesta svoje dislokacije u Donbasu i prebacuju snage u pravcu Kijeva“, naveo je zamenik načelnika štaba ustanika DNR Eduard Basurin.

U isto vreme, prema njegovim rečima, ukrajinske snage bezbednosti povećavaju svoju brojnost u Donbasu.

„Desni sektor“ je ukrajinsko udruženje radikalnih nacionalističkih organizacija, koje je u Rusiji proglašeno terorističkim i zabranjeno mu je delovanje.

U sukobu "Desnog sektora" i policije u Mukačevu troje poginulih

U napadu pripadnika Desnog sektora na teretanu i stanicu saobraćajne policije u Mukačevu, u Zakarpatskoj Ukrajini dvoje ljudi je ubijeno, a osmoro ranjeno, objavili su u subotu lokalni mediji.

Foto: AP
Foto: AP

Prema nekim izveštajima, pripadnici Desnog sektora napali su teretanu koju drži lokalni zakonodavac Mihail Lanjo. Ekstremisti su, u nekoliko terenskih vozila došli do zgrade i otvorili vatru iz automatskih pušaka koje su bile pričvršćene za krov džipova.Tom prilikom ubili su dvoje ljudi.

Istovremeno, odgovornost za hakerski upad na profil ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu preuzeli su takođe članovi "Desnog sektora".

"Profil Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu na `Tviteru` preuzeo je `Desni sektor`", navodi se u jednoj od poruka ostavljenih na profilu.

Specijalci i Desni sektor se gledaju preko nišana drugi dan zaredom

Ukrajinski ultradesničari i policijski specijalci već dva dana se gledaju preko nišana, pošto su se pripadnici Desnog sektora zabarikadirali u Mukačevu posle pucnjave. Policija je ultradesničarima ponudila da se predaju, ili suoče sa intervencijom.

U Mukačevo je stigao i lider Desnog sektora Dmitrij Jaroš. Borci „Desnog sektora“ su dobili nalog: „pucaj da ubiješ“ u slučaju da policija i trupe nacionalne garde krenu na njih, javio je dopisnik ukrajinske „Inter“ televizije.

Borci „Desnog sektora“ su povučeni iz Donbasa, gde se bore po Jaroševom naređenju zajedno sa ukrajinskom vojskom, rekao je lider bataljona za ukrajinsku televiziju.

Politički aktivisti „Desnog sektora“ takođe drže mitinge širom Ukrajine, uključujući i miting ispred zgrade predsedničke administracije u Kijevu. Njihovi zahtevi uključuju i zakon koji dozvoljava predsednički opoziv, prevremene izbore, navodi izaslanica Vrhovne rade Olha Bohomolec, koja je razgovarala sa demonstrantima.

Portparol Desnog sektora Artjom Skoropadskij je rekao da će oni ući u Kijev pod punom ratnom opremom ukoliko se tenzije nastave. Skoropadskij rekao da Desni sektor već formira kontrolne punktove, uključujući i glavni autoput koji vodi ka Kijevu.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko još uvek nije davao izjave o situaciji.

Ukrajinski tenkovski bataljon otkazao poslušnost vladi u Kijevu

Pripadnici jednog ukrajinskog tenkovskog bataljona uputili su video poruku predsedniku Petru Porošenku poručivši šefu države da više neće primati naređenja od zvaničnog Kijeva. Drugi bataljon 17. brigade navodi da odbija da prima naređenja od svoje dosadašnje komande i od Porošenka traži da reši "problem bezakonja u ukrajinskoj vojsci".

Prema navodima vojnika, celu godinu nisu imali smenu, a komandant njihove brigade "jednostavno je napustio svoju funkciju i ne želi da obavlja svoje dužnosti". Vojnici, koji nose stare uniforme, navode da su ih dobili od dobrovoljaca, a pojedini čak da su odeću kupili sopstvenim novcem.

(Agencije-M.Đ.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track