UKRAJINA UOČI IZBORA: Jacenjuk strahuje od destabilizacije na dan glasanja
Foto: Reuters

Poslednje pripreme

UKRAJINA UOČI IZBORA: Jacenjuk strahuje od destabilizacije na dan glasanja

Planeta -
Ministar policije kaže da su njegovi ljudi spremni da zaustave provokacije tokom izbora u Donjecku i Lugansku

KIJEV - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk upozorio je danas na mogućnost da će Rusija pokušati da destabilizuje predstojeće parlamentarne izbore i naredio pojačano obezbeđenje kako bi se sprečili “teroristički akti”.

“Jasno je da će ruski pokušaji destabilizacije situacije biti nastavljeni. Nisu uspeli tokom predsedničkih izbora u maju, ali njihovi planovi su ostali”, naveo je ukrajinski premijer na sastanku sa šefovima bezbednosti i dodao da je potrebna “puna mobilizacija”.

Ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov rekao je da je njegovo Ministarstvo spremno da zaustavi provokacije tokom izbora u Donjecku i Lugansku.

“Tvrdim da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u potpunosti opremljeno svim potrebnim rezervama u saradnji sa Nacionalnom gardom kako bi zaustavilo svaku provokaciju”, izjavio je Avakov. On je istakao da će sva biračka mesta u Donbasu u nedelju na dan izbora biti pod posebnom kontrolom i da poslanička mesta neće moći da se izbore “kriminalnim aktom”.

Saveznici: Vitalij Kličko i Petar Porošenko (Foto: Reuters)
Saveznici: Vitalij Kličko i Petar Porošenko (Foto: Reuters)

Ukrajinci u nedelju izlaze na parlamentarne izbore, a najnovije ankete pokazuju da je proevropski blok predsednika Petra Porošenka u izvesnom vođstvu, dok bi drugo mesto moglo da pripadne populističkoj partiji u usponu - "Radikalnoj stranci" Olega Ljaška.

Ovo su prvi opšti izbori otkako je lider Viktor Janukovič, koji je uživao podršku Moskve, zbačen u februaru, a Porošenko ih je sazvao sa ciljem da "očisti" parlament od Janukovičevih lojalista i napravi novi saziv sa proevropskom većinom, prenosi Rojters.

Ankete pokazuju da bi samo četiri od 29 političkih grupa koliko ih učestvuje u izbornoj trci, sa 3.114 kandidata na stranačkim listama, moglo da pređe prag od pet odsto koji je potreban za ulazak u sastav 450-člane Vrhovne Rade. Porošenkova stranka Solidarnost bi, zajedno sa savezničkom partijom Udar, s bivšim bokserom Vitalijem Kličkom na čelu, mogla da osvoji 20,5 odsto glasova, dok je podrška Radikalnoj stranci populiste Olega Ljaška skočila na 8,6 sa šest odsto koliko je iznosila pre samo mesec dana, pokazuju rezultati istraživanja.

Oleg Ljaško: Ekstremni populista u usponu (Foto: AP)
Oleg Ljaško: Ekstremni populista u usponu (Foto: AP)

Nagli porast podrške Lijaškovoj stranci ugrožava šanse bivše premijerke Julije Timošenko da uđe u novi saziv parlamenta, prema istraživanju koje je sprovela Fondacija za demokratsku inicijativu.

Ukoliko bi proruske snage otišle iz parlamenta, Porošenko bi lako mogao da oformi prozapadnu koaliciju sa saveznicima kao što je partija Narodni front, predvođena premijerom Arsenijem Jacenjukom. Međutim, ako se Ljaškova stranka izuzetno dobro plasira, Porošenko će možda imati neugodan zadatak da traži podršku od političara koji je oštro kritikovao njegov mirovni plan i njegove kontakte sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Julija Timošenko nije uspela da se oporavi i vrati podršku glasača (Foto: Reuters)
Julija Timošenko nije uspela da se oporavi i vrati podršku glasača (Foto: Reuters)

S druge strane, jedan od očekivanih gubitnika je stranka Julije Timošenko Batkivščina (Otadžbina), čija je podrška opala na 4,7 odsto. Timošenkova (53), koja je bila jedan od najpopularnijih ukrajinskih lidera u proteklih 10 godina, sa radikalno prekrojenim političkim programom sada nije uspela da povrati masovnu podršku glasača, a ako u nedelju ne osvoji nijedno poslaničko mesto, to bi moglo da znači njen politički sunovrat.

Janukovičeva Partija regiona, koja je nekada imala najveći broj poslanika u parlamentu, praktično je ugašena kao politička snaga, a njihovi saveznici komunisti, verovatno, neće imati nijednog predstavnika u parlamentu, prvi put otkako je Ukrajina stekla nezavisnost 1991.

Novi parlament će imati rok od mesec dana da formira većinu koja treba da oformi novu vladu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track