UKRAJINCI OTERALI BELORUSKI AVION SA SVOJE TERITORIJE: Rekli da im preti po nacionalnu bezbednost
Foto: AP 24 Jan 2015

Incident

UKRAJINCI OTERALI BELORUSKI AVION SA SVOJE TERITORIJE: Rekli da im preti po nacionalnu bezbednost

Planeta -

Kijev je naterao avion beloruske avio kompanije da se vrati zbog informacija o mogućoj pretnji po nacionalnu bezbednost, izjavio je u danas rukovodilac aparata saveta bezbednosti Ukrajine Aleksandar Tkačuk, a prenosi agencija Sputnjik.

Beloruska avio kompanija "Belavija" je saopštila da su ukrajinske vlasti u petak vratile u Kijev beloruski avion pod pretnjom da će podići lovca.

Pritom, Kijev je pretio da će dići u vazduh lovce ako kapetan "boinga" ne posluša.Posle sletanja iz aviona je ukrajinska policija izvela jermenskog putnika.Prema podacima ukrajinskih medija, radi se o poznatom "antimajdancu" Armenu Martirosjanu.

Belorusija je već izrazila svoj protest i uručila notu Ukrajini zbog prinudnog vraćanja njenog aviona.Ona traži zvanično izvinjenje i nadoknadu troškova. Prema rečima rukovodioca aparata saveta bezbednosti Ukrajine Aleksandra Tkačuka, Savet je "dobio informacije o stranom državljaninu i mogućoj pretnji nacionalnoj bezbednosti".

U trenutku dobijanja te informacije ovaj građanin se već nalazio u avionu u vazduhu. Prema njegovim rečima, na zahtev dispečara avion je mirno sleteo na aerodrom, gde je bio obavljen pretres kako bi se utvrdilo da je uklonjena pretnja i nacionalnim interesima Ukrajine i nacionalnoj bezbednosti države, prenosi Sputnjik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track