UMETNICI BANJALUCI: Srbi, Rusi i Francuzi u znak sećanja na Veliki rat
Foto: KURIR

100 godina od početka Prvog svetskog rata

UMETNICI BANJALUCI: Srbi, Rusi i Francuzi u znak sećanja na Veliki rat

Planeta -
U nedelju, prvog dana manifestacije, predviđen veliki performans Donskih kozaka, nastup francuskog kamernog orkestra, koncert ruske solistkinje Kristine Aglinc sa pratnjom i otvaranje izložbe posvećene Prvom svetskom ratu koja je rađena u Rusiji

BANJALUKA - U organizaciji Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske i ruske Fondacije "Sveti Vasilije Veliki", od 5. do 12. oktobra u Banjaluci će, povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata biti održan niz kulturnih događaja na kojima će nastupiti umetnici iz Srpske, Rusije i Francuske.

Pomoćnik ministra prosvete i kulture Republike Srpske Irena Soldat-Vujanović rekla je da je u nedelju, prvog dana manifestacije, predviđen veliki performans Donskih kozaka, nastup francuskog kamernog orkestra, koncert ruske solistkinje Kristine Aglinc sa pratnjom i otvaranje izložbe posvećene Prvom svetskom ratu koja je rađena u Rusiji.

Ona kaže da je za 8. oktobar predviđeno predavanje pod nazivom "Lekcije za Balkan i ostatak sveta" Konstantina Malofejeva, a za 12. oktobar nastup nekoliko horova iz Rusije i Francuske.

Kada je reč o domaćim umetnicima, na manifestaciji će nastupiti hor "Jedinstvo", KUD "Veselin Masleša" i drugi, a sve će se dešavati ispred hrama Hrista Spasitelja na otvorenom od 15.00 do 19.00, te u Ruskom kulturnom centru od 16.00 do 20.00 časova.

Vujanovićeva je novinarima u Banjaluci rekla da je iz Rusije dolazi više od 100 različitih ansambala, od kojih su već neki stigli zbog priprema programa, a neki bi tek trebalo da dođu. Prema njenim rečima, vreme manifestacije je određeno u februaru, kada se nije znalo da će opšti izbori biti pomereni za drugu nedelju oktobra.

Vujanovićeva je podsetila da je nastupima ruskog baleta, ruskih dečijih pozorišta, ruskih horova, projekcije ruskih filmova, donskih kozaka, kao i umetnika koji izvode duhovnu muziku u prethodnom periodu banjalučka publika prilično upoznata sa ruskom kulturom, a da Ministarstvo prosvete i kulture ima odličnu saradnju sa Ministarstvom kulture Ruske Federacije.

Ona je podsetila da je u okviru obeležavanja stotinu godina od početka Prvog svetskog rata održano niz prigodnih događaja - od okruglih stolova, naučnih skupova, izložbi do performansa koji je 28. juna izveden u Andrićgradu.

"Na kulturološki način smo pristupili obeležavanju Prvog svetskog rata da bismo rekli da `život nije umro`", rekla je Vujanovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track