UN: Ako Kobani padne, ponoviće se Srebrenica
Foto: Rojters

Žestoki sukobi kod sirijsko-turske granice

UN: Ako Kobani padne, ponoviće se Srebrenica

Planeta -
Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura upozorio da će pad kurdskog grada u ruke terorista Islamske države imati stravične posledice

ŽENEVA - Izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) za Siriju Stafan de Mistura poslao je svetu dramatično upozorenje da će se ponoviti Srebrenica ukoliko se dozvoli da džihadisti Islamske države (IS) osvoje kurdski grad Kobani, na samoj granici Turske i Sirije.On je aludirao na događaj koji se odvijao na prostoru Bosne i Hercegovine za vreme rata na prostoru bivše Jugoslavije i stradanje muslimanskog stanovništva, a u trenutku kad krvoločni ekstremisti prete da još više iz Sirije prošire svoju teritoriju na Bliskom istoku. Naime, osvajanjem Kobanija zaokružili bi prostor svog kalifata, odnosno samoproklamovane islamske države sa sedištem u sirijskom gradu Raki, i na taj način bi u rukama držali 400 od ukupno 900 kilometara sirijsko-turske granice. Međutim, strahuje se da se na tome ne bi zaustavili, već bi nastavili da napreduju ka Evropi, upozoravaju analitičari.

Pakao... Iznad Kobanija vije se dim i odjekuju eksplozije
Pakao... Iznad Kobanija vije se dim i odjekuju eksplozije

Apelovali na TurskuDe Mistura je apelovao na Ankaru da dozvoli kurdskim dobrovoljcima iz svoje zemlje da pomognu kurdskim ratnicima koji brane Kobani. Prema poslednjim informacijama, islamisti su već osvojili njegove dve trećine i još napreduju, terajući Kurde da beže od masakra.Pretnja civilima- Sećate li se Srebrenice? Mi se sećamo. Nikad je nećemo zaboraviti i verovatno je nikad nećemo ni oprostiti. Ako grad padne, više od 12.000 ljudi, biće verovatno masakrirano. Ne možemo i ne smemo da ćutimo na direktnu pretnju civilima - naglasio je De Mistura.Podsetimo, Kobani je postao simbol otpora IS, ali ipak su teroristi uspeli da prodru u njega. U tome ga nisu sprečili čak ni vazdušni udari američke avijacije. Vašington je pozvao Tursku da interveniše protiv terorista, a iako je ta zemlja rasporedila tenkove na granici, iz Ankare nije stiglo naređenje da napadnu. Turski lider Redžep Tajip Erdogan istakao je da njegova država ne može sama protiv IS, iako mu je NATO garantovao pomoć, s obzirom na to da je ta zemlja članica Alijanse.

 Gađali granični prelaz ka Turskoj... IS sve opasniji
Gađali granični prelaz ka Turskoj... IS sve opasniji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track