UN POČELE ISTRAGU: Ispitaćemo da li su američke službe tajno prisluškivale diplomate
Foto: Profimedia

Nova afera

UN POČELE ISTRAGU: Ispitaćemo da li su američke službe tajno prisluškivale diplomate

Planeta -
Aferu je otkrio Njujork tamjs, koji tvrdi da je telekomunikacioni gigant "AT&T" po nalogu NSA tajno prisluškivao celokupnu internet komunikaciju u sedištu UN, čime je ugrožena nepovredivost svetske organizacije

NJUJORK - Ujedinjene nacije (UN) planiraju da kontaktiraju američkog giganta za telekomunikacije, kompaniju "AT&T" povodom informacije da su dozvolili američkoj Nacionalnoj agenciji za bezbednost (NSA) da prisluškuje celokupnu internet komunikaciju u sedištu svetske organizacije.

Portparolka UN-a Vanina Mestrači rekla je da su američki zvaničnici prvobitno dali uveravanja UN-u "da oni ne vrše prisluškivanje njihove komunikacije", prenela je agencija AP. Mestrači je reagovala na izveštaj američkog dnevnika Njujork tajms, u kome se navodi da je kompanije "AT&T" pružala tehničku podršku u sprovođenju tajnog sudskog naloga kojim se dozvoljava prisluškivanje celokupne internet komunikaciju u sedištu UN, koja je klijent te američke kompanije.

AP navodi da dok je NSA špijunirala UN diplomate, američki dnevnik u inveštaju subotu piše da ni sudski nalog niti uključivanje "AT&T" nisu otkriveni. Mestrači je istakla da sve zemlje moraju da poštuju "nepovredivost UN", u skladu sa međunarodnim pravom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track