UN PRITISKA UNA: Protiv lidera S. Koreje angažuju Međunarodni krivični sud
Foto: REUTERS

Pretnje

UN PRITISKA UNA: Protiv lidera S. Koreje angažuju Međunarodni krivični sud

Planeta -
U rezoluciji se kaže da situacija u pogledu poštovanja ljudskih prava u Severnoj Koreji "prevazilazi sve ostale u trajanju, intenzitetu i strahotama"

NJUJORK - Komitet za ljudska prava Generalne skupštine UN danas je usvojio rezoluciju u kojoj se poziva Savet bezbednosti da Međunarodnom krivičnom sudu prijavi tešku situaciju u pogledu poštovanja ljudskih prava u Severnoj Koreji, preneo je AP.

Sledeći potez će biti da se o tome obavesti celokupna Generalna skupština, sledi usvajanje rezolucije u tom telu i slanje pred Savet bezbednosti, navodi američka agencija. Rezolucija je doneta na osnovu izveštaja istražne komisije UN ranije ove godine u kojem se kaže da situacija u pogledu poštovanja ljudskih prava u Severnoj Koreji "prevazilazi sve ostale u trajanju, intenzitetu i strahotama".

Ideja da bi mladi severnokorejski vođa mogao biti predmet sudskog progona, dovela je do toga da su severnokorejski zvaničnici preduzeli pomamne napore da spreče donošenje rezolucije, navodi američka agencija. Kako prenosi AFP, rezolucija u kojoj se od Saveta bezbednosti traži da to pitanje prosledi Međunarodnom krivičnom sudu u Komitetu za ljudska prava GS UN usvojena je sa 111 glasova za, 19 protiv i 55 uzdržanih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track