UOČI NAJVEĆEG HRIŠĆANSKOG PRAZNIKA: Ruski patrijarh osveštao NAJVEĆI uskršnji kolač
Foto: AP

Ruska pravoslavna crkva

UOČI NAJVEĆEG HRIŠĆANSKOG PRAZNIKA: Ruski patrijarh osveštao NAJVEĆI uskršnji kolač

Planeta -

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril osveštao je na Veliku subotu, uoči Uskrsa, u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, "Korpu dobrote" s hiljadama uskršnjih jaja i veliki uskršnji kolač od oko 1.500 kilograma, saopštila je patrijarhova pres-služba.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve u subotu je služio svečanu liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja. Na ovaj dan vernici, prema tradiciji, osveštavaju uskršnje kolače, jaja i druga uskršnja jela.

U "Korpi dobrote" nalaze se hiljade uskršnjih jaja koja su obojili štićenici domova za nezbrinutu decu i drugih dečjih ustanova iz Moskve i Moskovske oblasti.

Uskršnji kolač napravljen je od sedam delova. U njegovom ukrašavanju učestvovali su predstavnici omladinskog ogranka Moskovske gradske eparhije, volonteri Prehrambene fondacije "Rus", članovi pokreta "Pravoslavni dobrovoljci" i drugi.

Patrijarh Kiril zahvalio je organizatorima akcije i razgovarao s omladinom, navodeći da je "najvažnije da u srcu uvek bude dobrota".

U nedelju, na Uskrs, osveštani uskršnji kolač moći će da probaju svi koji žele. Svečanost će biti upriličena na trgu ispred Hrama nakon uskršnjeg okupljanja koje organizuje omladinski ogranak Moskovske gradske eparhije.

(Sputnik Srbija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) VASKRS je najveći hrišćanski praznik, POGLEDAJTE i zašto ?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track