UOČI RASPRAVE U EU: Cipras protiv sankcija Zapada Rusiji
Foto: AP

Grčka pokazuje zube

UOČI RASPRAVE U EU: Cipras protiv sankcija Zapada Rusiji

Planeta -
Očekuje se da se na vanrednom sastanku šefova diplomatija EU novi mistar spoljnjih poslova Grčke Nikos Kocias usprotivi bilo kakvim novim kaznenim merama protiv Moskve

ATINA - Grčka je protiv sankcija Zapada Rusiji jer one štete grčkoj ekonomiji, izjavio je novi zamenik šefa grčke diplomatije, prenosi agencija Sputnjik.

Šefovi diplomatija 28 država članica EU sastaće se danas popodne u Briselu kako bi razmatrali pooštravanje sankcija protiv Rusije, koju optužuju da podržava proruske snage na istoku Ukrajine. Očekuje se da se na vanrednom sastanku novi mistar spoljnjih poslova Grčke Nikos Kocias usprotivi bilo kakvim novim kaznenim merama protiv Rusije, imajući u vidu da se Grčka ogradila od saopštenja u kom je Savet EU osudio Rusiju zbog napada na Marijupolj i pogibiju 30 tamošnjih civila.

Poslanici Sirize u Evropskom parlamentu redovno su glasali protiv svih rezolucija u kojima se kritikovala Rusija, a takođe glasali protiv potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Ukrajine. S obzirom na nedostatak neophodnog konsenzusa, ministri danas neće doneti odluku o uvođenju oštrijih sankcija, već će to prepustiti šefovima država i vlada koji će se sredinom sledećeg meseca okupiti na neformalnom sastanku u Briselu. Tom samitu će prvi put u svojstvu premijera Grčke prisustvovati i Cipras.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track