UPLAŠILI SE RUSA: Bugarska od NATO zemalja kupuje nove borbene avione
Foto: Reuters

Naoružavaju se

UPLAŠILI SE RUSA: Bugarska od NATO zemalja kupuje nove borbene avione

Planeta -
Bugarska je danas objavila da želi da kupi borbene avione, kako bi obnovila flotu, zbog visokih tenzija koje postoje između NATO-a i Rusije oko ukrajinskog konflikta

SOFIJA - Bugarska je danas objavila da želi da kupi borbene avione, kako bi obnovila flotu, zbog visokih tenzija koje postoje između NATO-a i Rusije oko ukrajinskog konflikta.

Bugarska vlada se zbog toga obratila Belgiji, Holandiji, Grčkoj i drugim zemljama koje proizvode uli poseduju avione, izjavio je novinarima ministar odbrane Nikolaj Nenčev.

Bugarska i druge bivše komunističke zemlje koje su sada unutar NATO-a i EU, uzrujane su zbog ruske aneksije Krima i podrške separatistima na istoku Ukrajine, prenosi Rojters.

Agencija dodaje da je Bugarska nekada bila bliski saveznik Rusije, ali se 2004. godine prikljčila NATO-u i ima potrebu za vojnim avionima, po standardima alijanse. Nenčev je rekao da je Bugarska bila na pragu potpisivanja sporazuma sa Poljskom za oporavak svoje flote koja se sastoji od starih sovjetskih borbenih aviona MIG-29. Ministar je najavio da očekuje da će sporazum biti potpisan ovog ili sledećeg meseca, čime će dobiti dva nova ili četiti popravljena aviona.

"Zatim ćemo dati na popravku 10 ili 12 motora", dodao je on, ne pominjući ukrajinsku krizu, niti razloge zašto Bugarska želi obnavljanje flote.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track