UŽIVO DAN 162 DŽON KERI: Kijev je spreman na primirje!
Foto: Reuters

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 162 DŽON KERI: Kijev je spreman na primirje!

Planeta -
Borbe se vode u blizini mesta pada malezijskog aviona MH 17, pa međunarodni istražitelji već treći dan ne mogu do mesta nesreće

VAŠINTGON - Kijev je spreman za primirje odmah, naveo je američki državni sekretar Džon Keri, posle sastanka sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova, Pavlom Klimkinom u Vašingtonu.

Keri je dodao da je ukrajinski predsednik Petro Porošenko, takođe spreman da pregovara sa narodnom milicijom na jugu zemlje.

Najmanje 19 civila poginulo je tokom noći u žestokim borbama između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine, saopštile su danas lokalne vlasti.

Borbe su žestoke na prilazima Donjecku i Lugansku, pa i u blizini mesta pada aviona "Malezija erlajnsa", koji se 17. jula srušio sa 298 putnika i članova posade, preneo je Rojters.

Zvaničnici grada Gorlovke su saopštili da je sinoć u napadu na taj grad poginulo 14 civila, uključujući petoro dece, dok su vlasti Luganska navele da je petoro ljudi poginulo kad je granata pogodila tamošnji starački dom.

21.23 - Sjedinjene Američke Države proširile su danas svoje sankcije protiv Rusije zbog događaja u Ukrajini, saopstilo je Ministarstvo finansija SAD, a preneo Itar-Tas s.

17.23 - Evropska unija usvojila je danas široke ekonomske sankcije protiv Rusije, u nadi da će primorati Moskvu da promeni politiku kad je reč o Ukrajini, saopštili su izvori EU. Nove mere prevazilaze mere zamrzavanja sredstava i zabrane viza koje su dosad uvedene i nameću ograničenja u finansijskom, vojnom i energetskom sektoru kako bi Rusija platila veću cenu kontinuirane intervencije i podrške koju pruža proruskim aktivistima u Ukrajini, prenosi AFP.

12.53 - Holandski premijer Mark Rute pozvao je telefonom ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da bi od njega zatražio da utiče da se obustave borbe na području pada aviona "Malezija erlajnsa", izjavio je portparol holandske vlade Žan Fransman. Prethodno je tim međunarodnih istražitelja jutos morao već treći dan zaredom da odustane od puta na mesto pada aviona na istoku Ukrajine, zbog žestokih borbi između ukrajinskih i proruskih snaga koje se odvijaju na tom području.Porošenko je Rutea uverio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da istražitelji dobiju pristup mestu nesreće, rekao je Fransman.

11.31 - Grupa međunarodnih eksperata već treći dan zaredom nije uspela da dođe na mesto rušenja putničkog aviona boing 777 aviokompanije "Malezija erlajnz", pošto su ih u tome sprečile borbe između ukrajinskih i proruskih snaga, saopštilo je danas holandsko Ministarstvo pravde. "Grupa holandskih i australijskih eksperata nije krenula iz Donjecka ka mestu nesreće na istoku Ukrajine. Trenutno se na putu i oko puta koji vodi do mesta pada aviona odvijaju previše žestoke borbe", navodi se u saopštenju a prenela je agencija AFP.

11.15 - Žestoke borbe od jutros se vode oko gradova Pervomajska i Snježnoja. Asošijeted pres izveštava da su stanovnici Šahtjerska u panici napuštali grad i da su izveštači te agencije videli da je jedna višespratnica pogođena sa najmanje dve granate. Američka novinska agencija prenosi saopštenje ukrajinskog ministarstva odbrane da je ukrajinska vojska ušla u Šahtjersk, ali da su kontrolni punktovi koji blokiraju ulaz u grad sa zapada pod kontrolom pobunjenika. .AP takođe podseća na izveštaj Visokog komesara UN za ljudska prava po kom je od početka konflikta na istoku Ukrajine sredinom aprila do 26. jula poginulo najmanje 1.129 ljudi, a 3.442 ranjeno, što predstavlja ogroman porast u odnosu na 18. juni kada su UN saopštile da je poginulo 356 ljudi.

Foto AP
Foto AP

10.19 - Evropske diplomate su postigle preliminarni dogovor o listi osoba, uključujući saradnike predsednika Rusije Vladimira Putina i kompanija, čija će imovina biti zamrznuta u sklopu pooštravanja sankcija Rusji zbog delovanja u Ukrajini, izjavila su danas trojica neimenovanih evropskih diplomata. Nova lista imena biće objavljena danas ili u sredu kao dodatak na listu na kojoj se već nalazi 87 osoba i 20 organizacija koji su predmet sankcija Evropske unije, preneo je Rojters. Trojica navedenih diplomata, koji su tražili da ne budu imenovani, izjavili su da je reč o osobama i kompanijama, koje podržavaju ili imaju korist od destabilizacije Krima i ruske aneksije Krima. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da sankcije Rusiji neće postići svoj cilj i da njihov rezultat može da bude ekonomski još nezavisnija Rusija. Što se tiče Krima, šef ruske diplomatije je rekao da je on deo Rusije i da ni s kim neće biti razgovora o statusu tog poluostrva.

Foto Beta/AP
Foto Beta/AP

10.15 - Puštanjem u rad gasovoda Južni tok Rusija može da smanji tranzit gasa preko Ukrajine za 60 milijardi kubnih metara gasa, rekao je predsednik upravnog odbora ukrajinskog Naftogasa, Andrej Koboljev.On je, gostujući na televiziji ICTV, kazao da je tranzit ruskog gasa preko teritorije Ukrajine u prvih šest meseci 2014. godine je smanjen sedam odsto na godišnjem nivou, na 36,57 milijardi kubnih metara, sa 39,35 milijardi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track