INAUGURACIJA: Kolinda položila zakletvu sa suzom u oku, a potom zagrlila supruga
Foto: Printscreen

Zagreb će danas ugostiti 88 stranih delegacija

INAUGURACIJA: Kolinda položila zakletvu sa suzom u oku, a potom zagrlila supruga

Planeta -
Nakon što na svečanosti na Trgu sv. Marka položi zakletvu od predsednice Ustavnoga suda Jasne Omejec primiće predsedničku lentu i odati počast državnoj zastavi
1 / 4 Foto: Tanjug

Sve je spremno za inauguraciju Kolinde Grabar-Kitarović, koj će postati prva hrvatska predsednica nakon što na svečanosti na Trgu sv. Marka položi zakletvu i od predsednice Ustavnoga suda Jasne Omejec primi predsedničku lentu i oda počast državnoj zastavi.Na svečanosti Srbiju predstavlja premijer Aleksandar Vučić. Na zagrebačkom Markovom trgu juče je održana generalna proba ceremonije polaganja zakletve koja će početi tačno u podne. Uživo od 11.30 na TV N1 možete da pratite OVDE

13.57 -Hrvatski mediji prenose da na sajtu Vlade Hrvatske nema ni slova o inauguraciji Kolinde Grabar-Kitarović.

12.30 - Posle zaketve Kolinda je prvo zagrlila supruga.

12. 20 - Stoga vam se u ovom svečanom trenutku izravno i obraćam: Hrvatice i Hrvati, građanke i građani Hrvatske! Vi ste mi ukazali poverenje i vama ću polagati račune! Biću vaš glas, biću vaša predsednica. Jedna sam od vas i daću sve od sebe da Hrvatsku učinimo bogatom državom, iz koje mladi neće odlaziti, u kojoj će se više rađati nego umirati, gde će naši ljudi u zlatnoj životnoj dobi uživati plodove svoga rada, rekla je Kolinda.

12.14 - Kolinda Grabar Kitarović položila zakletvu sa suzom u oku

12.00 - Svečana ceremonija je počela intonacijom himne Hrvatske.

11:50 Aleksandar Vučić stigao na trg i poručio: "Mi donosimo poruku i želju da dobro sarađujemo, nema ali, želimo da govorimo o budućnosti i da razmišljamo o budućnosti. Moramo da razmišljamo o onima koji dolaze posle nas, a ne da gledamo u prošlost. Prioritet je privredna i ekonomska situacija. Kolinda želi da imamo čiste račune, i mi želimo čiste račune i to je najvažnije".

Foto: Printskrin TVN1
Foto: Printskrin TVN1

10:56 Na inauguraciju je stigao i Milan Bandić, građani su ga dočekali ovacijama. Stigao je i Milijan Vaso Brkić, za kojeg mnogi kažu da je najzaslužniji za izbornu pobedu Kolinde Grabar Kitarović.

10.20 Na Markovu trgu skupio se velik broj ljudi. U Zagreb je stigao i srpski premijer Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao liturgiji uoči inauguracije Kolinde Grabar Kitarović. Pripadnici policije postavljeni su na svakih 200 metara, počevši od Savske 66.

08.00 Zagreb će danas ugostiti 88 stranih delegacija, od kojih će osam predvoditi šefovi država, četiri predsednici parlamenata odnosno senata, jednu premijer, dok će ostale delegacije uglavnom biti predvođene ministrima ili ambasadorima.Na svečanosti Srbiju predstavlja premijer Aleksandar Vučić, koji je doputovao u Zagreb.Nakon što Kolinda Grabor Kitarović zvanično preuzme poziciju šefa države, Hrvatska će posle nekoliko godina ponovo ući u period kohabitacije.Početak svečanosti inauguracije, koja će trajati nešto manje od jednog sata, označiće pucanj s Gričkog topa na kuli Lotrščak tačno u podne, uz zvonjavu zvona sa Crkve sv. Marka ispred koje se i održava inauguracija.Nakon intoniranja himne "Lijepa naša domovino", sledi inauguracioni govor prve hrvatske predsednice u istoriji države koji će trajati oko 25 minuta.Ceremonija će biti zatvorena uz muziku četiri hora i vojnog orkestra, nakon čega će Kolindi Grabar Kitarović moći da čestitaju domaće i strane zvanice na Markovom trgu.Potom će hrvatska predsednica ugostiti oko 200 gostiju na prijemu, kao i 40 zvanica na svečanom ručku.Za praćenje inauguracije akreditovano je oko 300 domaćih i stranih novinara koji će biti smešteni na prvom spratu Gradske većnice, dok će jedan broj fotografa i kamermana pratiti svečanost tik uz pozornicu.Očekuje se da će inauguraciji prisustvovati i oko 2.000 građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja