(VIDEO) UŽIVO PAD BOINGA 777 MALEZIJA: Zadržavamo crne kutije do formiranja tima istražitelja
Foto: Rojters

Nesreća na istoku Ukrajine

(VIDEO) UŽIVO PAD BOINGA 777 MALEZIJA: Zadržavamo crne kutije do formiranja tima istražitelja

Planeta -
Malezijski tim je preuzeo brigu o crnim kutijama koje su izgleda u dobrom stanju. One će tu biti sve dok se ne ozvaniči međunarodni tim istražitelja, saopštio premijer Malezije Nadžib Razak

KUALA LUMPUR - Vlada u Kuala Lumpuru saopštila je da će zadržati crne kutije putničkog aviona "Malezija elrlajnza" oborenog u istočnoj Ukrajini sve dok se ne formira međunarodni tim istražitelja.

"Malezijski tim je preuzeo brigu o crnim kutijama koje su izgleda u dobrom stanju. One će tu biti sve dok se ne ozvaniči međunarodni tim istražitelja", navodi se u saopštenju premijera Malezije Nadžiba Razaka.

Vlada u Kuala Lumpuru napominje da će međunarodnom istražnom timu, čim bude formiran, predati crne kutije na dalju analizu.

Vođa proruskih aktivista Aleksandar Borodaj je, ranije danas, predao malezijskim stručnjacima crne kutije oborenog putničkog aviona. Tom prilikom su dve strane u sedištu samoproklamovane Donjecke Narodne Republike u Donjecku potpisale dokument, koji je Borodaj nazvao "protokolom kojim se finalizuje ova procedura", preneo Rojters.

20.11 - U Holandiji će sutra biti Dan žalosti zbog 193 holandske žrtve u padu malezijskog aviona na istoku Ukrajine, gde su istražitelji Interpola danas počeli proces identifikacije nastradalih na letu MH17 sa 298 putnika i članova posade.

16.21 - EU će pripremiti sankcije protiv Rusije u oblastima tehnologije i odbraneposle pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine, izjavio je danas šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc. "Komisija će dobiti mandat da pripremi sankcije u oblastim ključnih tehnologija i odbrane", rekao je Kurc, na margini sastanka sa ministrima spoljnih poslova zemalja EU u Briselu. Odluku o uvođenju ovih sankcija Rusiji potvrđena je i u evropskim krugovima.

13.59 - Prva tela žrtava avionske nesreće u Ukrajini stići će u Holandiju sutra, a njihova identifikacija bi mogla potrajati nekoliko nedelja ili meseci, izjavio je holandski premijer Mark Rute. "U Harkovu će biti obavljene pripreme da bi identifikacija u Holandiji mogla da se uradi što je bolje moguće. Čim neka žrtva bude identifikovana o tome će biti obaveštena pre svega porodica i niko drugi. To može trajati nekoliko nedelja ili meseci", kazao je holandski premijer.

Uklanjanje tela putnika MH17, Foto AP

13.36 - Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) izradio je poverljivu pravnu procenu prema kojoj je Ukrajina zvanično u ratu, otkrile su agenciji Rojters zapadne diplomate i zvaničnici, što otvara vrata za moguće podizanje optužnica za ratne zločine, uključujući i optužnicu za rušenje malezijskog aviona na istoku Ukrajine od pre pet dana. "Očito se radi o međunarodnom konfliktu, pa se to veoma verovatno može okarakterisati kao ratni zločin", izjavio je za Rojters jedan neimenovani zapadni diplomata.

Pripadnici samoodbrane DNR nose tela putnika boinga 777, Foto AP

Holandsko državno tužilaštvo je otvorilo istragu pada aviona "Malezija erlajnsa" 17. jula na istoku Ukrajine, kada je poginulo 298 putnika i članova posade, od čega su većina bili Holanđani, pod sumnjom za ubistvo, ratne zločine i namerno obaranje putničkog aviona, izjavio je juče portparol tužilaštva.

13.00 - Ukrajinski vojni avioni izvršili su vazdušni napad samo 30 kilometara od mesta pada malezijskog putničkog aviona uprkos tome što je predsednik Ukrajine Petar Porošenko juče proglasio prekid vatre u radijusu od 40 kilometara od mesta udesa boinga 777, javlja RIA Novosti. Dva ukrajinska Su-25 gađala su okolinu grada Šahtjerska u Donjeckoj oblasti. Rakete su pale u polje, a jedna je eksplodirala na 200 metara od kontrolnog punkta snaga samoodbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Ketrin Ešton, Foto AP
Ketrin Ešton, Foto AP

12.53 - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozvala je Rusiju da "odigra svoju ulogu" i obezbedi da proruske snage u Ukrajini sarađuju sa posmatračima i istražiteljima posle rušenja malezijskog aviona na istoku Ukrajine. Ona je, obraćajući se novinarima pred sastanak šefova diplomatija EU, izjavila da EU odlučno zahteva da se omogući odgovarajući pristup mestu nesreće i naglasila da istraga mora da se sprovede.

12.52 - Obaranje malezijskog putničkog aviona iznad istočne Ukrajine je "strašan zločin", a onemogućavanje istrage o toj tragediji je "nečuveno", saopštila je danas AJATA (Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz - IATA). "Putnici i posada aviona su bili žtve strašnog zločina. To je ujedno bio i napad na sistem vazdušnog prevoza", izjavio je predsednik IATA Toni Tajler.

Voz je stigao u Harkov, Foto Reuters
Voz je stigao u Harkov, Foto Reuters

11.42 - Voz sa telima većine od 298 žrtava poginulih u padu malezijskog aviona na istoku Ukrajine pre pet dana, stigao je u Harkov, grad koji kontrolišu ukrajinske snage, javljaju agencije. U planu je da tela žrtava u Harkovu preuzmu članovi holandskog koordinacionog centra, a potom će biti avionom prebačena u Holandiju radi identifikacije, objavio je sinoć holandski premijer Mark Rute. Prema Ruteovim rečima, u vozu se nalazi oko 200 tela, ali moraju da budu prebrojana u Harkovu.

Foto Printscreen Twitter

10.41 - Rusija je saopštila da je spremna u potpunosti da sarađuje u međunarodnoj istrazi o obaranju aviona "Malezija erlajnsa, saopštilo je tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova. "Rusija je spremna da toj istrazi pruži sveobuhvatnu pomoć, uključujući i obezbeđenje adekvatnih stučnjaka", navodi se u saopštenju, a prenela je agencija AFP. Rusija je sinoć takođe podržala rezoluciju Saveta bezbednosti UN, koja je jednoglasno osudila obaranje malezijskog putničkog aviona u kome se nalazilo 298 putnika i članova posade u Ukrajini i zatražila da naoružane grupe u toj zemlji dozvole "bezbedan, potpun i neograničen pristup" mestu nesreće.

Malezijski stručnjaci kažu da su crne kutije u dobrom stanju, Foto Reuters

10.33 - Crne kutije iz boinga 777 avio-kompanije "Malezija erlajnz", koji je 17. jula pao u istočnoj Ukrajini, su u dobrom stanju, izjavio je pukovnik Mohamed Sakri, šef tima malezijskih eksperata. Premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Borodaj predao je rano jutros crne kutije oborenog putničkog aviona na letu MH17 malezijskim istražiteljima, koje predvodi pukovnik Sakri, inače predstavnik malezijskog Saveta za nacionalnu bezbednost.. Tom prilikom su dve strane u sedištu DNR u Donjecku potpisale dokument, koji je Borodaj nazvao "protokolom kojim se finalizuje ova procedura", prenosi Rojters. Pripadnici samoodbrane takođe su najavili prekid vatre u radijusu od 10 kilometara oko mesta pada aviona, kako bi se međunarodnim istražiteljima omogućio bezbedan pristup.

http://www.youtube.com/watch?v=Wxl2GuiczA4

10.30 - Oko stotinu demonstranata protestovalo je jutros ispred ambasade Rusije u Kuala Lumpuru, mašući transparentima i tražeći pravdu za žrtve pada aviona "Malezija erlajnsa", koji se srušio u četvrtak 17. jula na istoku Ukrajine.

Hilari Klinton, Foto Reuters
Hilari Klinton, Foto Reuters

09.20 - Bivša američka državna sekretarka Hilari Rodam Klinton izjavila je da bi SAD i Evropa zajedno trebalo da uvedu još oštrije sankcije Rusiji zbog krize u Ukrajini i podržala pozive predsednika SAD Baraka Obame za sprovođenje detaljne istrage pada malezijskog putničkog aviona. Klintonova je istakla da bi oštrije sankcije protiv Rusije jasno dale do znanja predsedniku te zemlje Vladimiru Putinu da "za takvo ponašanje mora da se plati određena cena", prenela je agencija AFP.

Toni Ebot, Foto Reuters
Toni Ebot, Foto Reuters

09.15 - Dokazi na mestu gde se srušio malezijski putnički avion u istočnoj Ukrajini su kontaminirani i manipulisani u ogromnim razmerama, izjavio je australijski premijer Toni Ebot, nazvavši to "zataškavanjem". Ebot je priznao da je postignut napredak, ali je istakao da ima još dosta posla. "Pred nama je još dug, dug put. Posle zločina dolazi zatškavanje. Ono što smo do sada videli je manipulisanje dokazima industrijskih razmera. To se mora prekinuti", kazao je on. "Ljudi su šetali po mestu nesreće od početka i nismo videli samo razne pojedince kako nasumično lutaju tuda i kupe ostake, već smo videli i tešku mašineriju. Na najnovijim snimcima mesto nesreće više lični na gradilište. I to je neprihvatljivo", dodao je Ebot.

Vladimir Putin i Mark Rute razgovarali su drugi put za tri dana, Foto AP
Vladimir Putin i Mark Rute razgovarali su drugi put za tri dana, Foto AP

08.30 - Predsednik Rusije Vladimir Putin i holandski premijer Mark Rute su rano jutros ponovo razgovarali o međunarodnoj istrazi pada aviona "Malezija erlajnza" na istoku Ukrajine i pozvali na hitan i bezuslovan prekid vatre na tom području, saopštio je Kremlj. Dvojica državnika razgovarala su o "potrebi da stručnjaci imaju direktan i potpuni pristup mestu nesreće" kako bi istragu tragedije mogla da nastavi Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo (ICAO). "U vezi s tim, ponovo je istaknuta potreba za hitnim i bezuslovnim prekidom vatre u zoni konflikta", navodi se u saopštenju Kremlja. Ruska ambasadorka u Maleziji Ljudmila Vorobjeva takođe je danas apelovala da istragu o obaranju malezijskog aviona predvodi "međunarodna zajednica", a ne Ukrajina.

08.00 - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je, uz podršku Rusije, danas jednoglasno osudio obaranje malezijskog putničkog aviona u kome se nalazilo 298 putnika i članova posade u Ukrajini i zatražio da naoružane grupe u toj zemlji dozvole "bezbedan, potpun i neograničen pristup" mestu nesreće, javlja Rojters. Usvojenu rezoluciju predložila je Australija, koja je izgubila 28 državljana u pomenutoj nesreći. U australijskom nacrtu rezolucije ipak su načinjene izvesne izmene kako bi se udovoljilo Moskvi, prenosi AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track