UŽIVO KIJEV ŠALJE NOVU VOJSKU: 2.500 dobrovoljaca otišlo u Donjecku i Lugansku oblast
Foto: Printscreen Yt

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO KIJEV ŠALJE NOVU VOJSKU: 2.500 dobrovoljaca otišlo u Donjecku i Lugansku oblast

Planeta -
Petar Porošenko obećao da će dodati 60 dolara na plate za koje se mnogi vojnici žale da ih i ne dobijaju

KIJEV - Ukrajinska vojska poslala je pojačanje od 2.500 dobrovoljaca u rat koji se na istoku te zemlje vodi protiv proruskog stanovništva.

Mobilizacija, koja je počela 20. januara, ide po planu, javlja agencija Ukrinform demantujući savetnika ukrajinskog predsednika Jurija Birjukova, koji je juče rekao da vojni obveznici masovno izbegavaju regrutaciju.

U žestokim sukobima proruskih snaga i vladinih trupa na jugoistoku Ukrajine za proteklih sedam dana poginule su desetine ljudi.Najmanje 30 civila poginulo je 24. janaura u nizu artiljerijskih napada na lučki grad Marijupolj.đž

11.24 - Ukrajinski predsednik Petar Porošenko obećao je dodatnih 1.000 hrivnji, ili oko 60 dolara dnevno,svakom ukrajinskom vojniku koji se bori protiv proruskih boraca na jugoistoku zemlje, dok ljudi masovno izbjegavaju regrutaciju. Porošenko je rekao da će se povećanje plate odnositi na svakog ukrajinskog vojnika koji od 1. februara bude učestvovao u borbenim operacijama, javlja agencija Sputnjik.

Otkako je počela ofanziva ukrajinske vojske protiv prorustkog stanovništva na istoku Ukrajine, mnogi vojnici su dezertirali zato što uopšte ne primaju platu, dok su privatne vojske odlično plaćene.

Gžegož Shetina očekuje zaoštravanje sankcija protiv Rusije (Foto: Fonet/AP)
Gžegož Shetina očekuje zaoštravanje sankcija protiv Rusije (Foto: Fonet/AP)

09.29 - Šef poljske diplomatije Gžegož Shetina izjavio je pred današnji sastanak ministara inostranih poslova Evropske unije u Briselu da očekuje da Unija pooštri sankcije Rusiji i da zvanična Moskva mora da uvidi da joj se suprotstavio jedinstveno ceo svet. "U EU nema prihvatanja onoga što se desilo u Marijupolju - ubistva civila, podrška Rusije separatistima. Konkretna diskusija u Briselu doneće zaoštravanje sankcija protiv Moskve", kazao je Shetina poljskoj televiziji TVP. Predlozi zaključaka koje je pripremio sekretarijat visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, kako je rekao ministar, bliski su razmišljanju Poljska, iako za sada nije jasno da li bi dalje sankcije obuhvatile samo separatiste iz istočne Ukrajine ili i neke osobe iz Rusije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track